Η γαλατόπιτα με φύλλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά και η συγκεκριμένη συνταγή θα σας χαρίσει ένα αποτέλεσμα που θα σας μείνει αξέχαστο. Η πλούσια, βελούδινη γέμιση αγκαλιάζεται από ένα απίστευτα τραγανό φύλλο, δημιουργώντας μια τέλεια ισορροπία γεύσης και υφής. Είμαι σίγουρη πως θα τη λατρέψετε κι εσείς!
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη γαλατόπιτα, θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 120 γρ. κρόκους αυγών (περίπου 6-7 αυγά) ή 3 κρόκοι και 1 ολόκληρο αυγό
- 90 γρ. σιμιγδάλι
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. βανίλια
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (λιωμένο μέχρι να καφετιάσει)
Για το μείγμα γάλακτος:
- 750 γρ. φρέσκο γάλα (πλήρες)
- 300 γρ. ζάχαρη
- Φλούδα από 2 λεμόνια
Για το φύλλο:
- 16 φύλλα κρούστας (περίπου)
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο + 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Για το πασπάλισμα:
- Ζάχαρη άχνη και κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.
1. Σε ένα μπολ, ανακατεύω καλά όλες τις υγρές ύλες της γέμισης (κρόκους, κρέμα γάλακτος, βανίλια) με το σιμιγδάλι και το αλεύρι. ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα παχύ μείγμα που μοιάζει με κρέμα και το αφήνω στην άκρη.
2. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω το γάλα με τη ζάχαρη και τη φλούδα από τα λεμόνια. όταν το γάλα αρχίσει να βράζει και η ζάχαρη έχει λιώσει, ρίχνω λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα του αυγού και ανακατεύω γρήγορα (αυτό λέγεται “temper”).
3. Ρίχνω όλο το μείγμα με το αυγό μέσα στο κατσαρολάκι με το γάλα που βράζει. χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. τη βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το λιωμένο και καφετιασμένο βούτυρο.
4. Παίρνω ένα ταψί και τοποθετώ τα πρώτα 8 φύλλα κρούστας στον πάτο του, αλείφοντας κάθε δύο φύλλα με το λιωμένο βούτυρο αναμεμιγμένο με ελαιόλαδο.
5. Έπειτα, αδειάζω τη γέμιση γάλακτος πάνω από τα φύλλα.
6. Συνεχίζω με την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 8 φύλλα, βάζοντάς τα ένα-ένα πάνω από τη γέμιση και αλείφοντας ανάμεσα με το μείγμα βουτύρου.
7. Βουρτσίζω με το υπόλοιπο μείγμα τη γαλατόπιτα από πάνω και τη χαράζω σε κομμάτια. ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
8. Αφήνω τη γαλατόπιτα να κρυώσει λίγο και μετά πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 40 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα.
- Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος ψύξης πριν το σερβίρισμα.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Γαλατόπιτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η γαλατόπιτα με φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Κρέμα: Το μυστικό για την τέλεια κρέμα είναι το σιγανό μαγείρεμα, με συνεχές ανακάτεμα, για να μην σβολιάσει.
- Φύλλο: Τοποθετήστε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, αλλά φροντίστε να τα αλείφετε καλά με το βούτυρο για να γίνουν τραγανά και να μην κολλήσουν.
- Βούτυρο: Το βούτυρο που καφετιάζει δίνει μια απίστευτη, ξηροκαρπάτη γεύση στη γέμιση.
- Κόψιμο: Κόψτε την πίτα πριν το ψήσιμο. Αυτό βοηθάει να ψηθεί ομοιόμορφα και να σερβιριστεί πιο εύκολα.










