Το γλυκό συκαλάκι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα γλυκά του κουταλιού. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει, γιατί το γλυκό γίνεται απίστευτα τραγανό και μυρωδάτο, ακριβώς όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Γλυκό συκαλάκι
Μετά από βόλτα του συζύγου μου στο βουνό, προέκυψε μια γεμάτη τσάντα με άγρια σύκα και αποφάσισα να φτιάξω γλυκό συκαλάκι για να το απολαύσουμε! Είναι ένα γλυκό μπελαλίδικο, αλλά χαλάλι του, γιατί το άτιμο είναι απίστευτα νόστιμο και είναι η εποχή του!
Prep Time
30 minutes
Cook Time
1 hour 10 minutes
Total Time
1 hour 40 minutes
Ingredients
Για να φτιάξουμε το γλυκό μας, θα χρειαστούμε:
- 35 Άγρια σύκα
- 1 κιλό Ζάχαρη
- 2 κ.σ. Γλυκόζη
- 1 κομμάτι Γαλαζόπετρα (στυπτηρία)
- 1/2 κ.γ. Ξινό
- 2 Βανίλιες
- 1 κ.σ. Χυμός λεμονιού
- Γαρύφαλλα καρφάκια, ξύλο κανέλας, άσπρα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Instructions
- Αρχικά, καθαρίζετε τα σύκα, κόβοντας το κοτσάνι και κάνοντας μια μικρή τρύπα στην κάτω πλευρά τους με ένα μυτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια, τα ξεπλένετε πολύ καλά με νερό.
- Βράσιμο και Προετοιμασία Βράζετε τα σύκα τρεις φορές, αφήνοντάς τα για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού σε κάθε βράσιμο. Μετά από κάθε βράσιμο, τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Μετά τον δεύτερο βρασμό, διαλύετε τη γαλαζόπετρα σε κρύο νερό, προσθέτετε τα σύκα και τα αφήνετε για περίπου μία ώρα. Αφού τα ξεπλύνετε πολύ καλά, τα βράζετε για τρίτη φορά. Στη συνέχεια, τρυπάτε το σύκο με μια οδοντογλυφίδα και πιέζετε απαλά για να βγει το νερό. Τα τοποθετείτε σε μια πετσέτα για αρκετές ώρες μέχρι να στραγγίσουν εντελώς.
- Ετοιμασία και Βράσιμο του Σιροπιού Σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξινό. Μόλις αρχίσει να βράζει, περιμένετε 10 λεπτά και μετά ρίχνετε μέσα τα σύκα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικά καρφάκια από γαρίφαλλο στα σύκα. Βράζετε το γλυκό συκαλάκι για 20 λεπτά, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να σταθεί για 12 ώρες (όλη τη νύχτα).
- Τελικό Δέσιμο και Αποθήκευση Την επόμενη μέρα, προσθέτετε τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Ξαναβράζετε το γλυκό συκαλάκι μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφού έχετε αποστειρώσει τα βάζα σας, τα γεμίζετε με το ζεστό γλυκό συκαλάκι, τα κλείνετε καλά με το καπάκι και τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Θυμηθείτε: ζεστό βάζο, ζεστό γλυκό.
Καλή επιτυχία!
Η Συνταγή είναι της κας Λένα Χριστοπούλου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το γλυκό συκαλάκι σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Γαλαζόπετρα: Είναι ένα παραδοσιακό υλικό που χρησιμοποιείται για να κρατήσει το γλυκό σφιχτό και τραγανό. Βρείτε την σε φαρμακεία ή σε μαγαζιά με μπαχαρικά.
- Στράγγισμα: Το καλό στράγγισμα των σύκων μετά το βράσιμο είναι απαραίτητο για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
- Σιρόπι: Για να καταλάβετε αν το σιρόπι έχει δέσει, ρίξτε μια σταγόνα σε ένα κρύο πιατάκι. Αν παραμένει στρογγυλή και δεν απλώνει, είναι έτοιμο!
- Αποστείρωση: Η αποστείρωση των βάζων είναι σημαντική για να διατηρηθεί το γλυκό για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.







