….Αναδημοίευση από άρθρο στο Cantina

Κάθε χρόνο, στις 26 Οκτωβρίου, την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, ένα ξεχωριστό έθιμο ζωντανεύει στον Πλατανιά Χανίων. Τα δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα, μία παραδοσιακή συνταγή που φέρνει κοντά γενιές και διατηρεί ζωντανές τις αξίες της συνεργασίας, της πίστης και του μοιράσματος.

Ένα έθιμο με ιστορία και ταυτότητα

Τα δημητροκούλουρα δεν είναι απλά ένα γλυκό ψωμί. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του Πλατανιά. Την παραμονή του Αγίου Δημητρίου, το χωριό γεμίζει με μυρωδιές ζύμης, κανέλας και μπαχαρικών, ενώ χαρούμενες φωνές αντηχούν στα σοκάκια.

Είναι η νύχτα των δημητροκούλουρων – μια ιδιαίτερη νύχτα που γυναίκες του χωριού ζυμώνουν ακούραστα και ανάβουν τους ξυλόφουρνους για να ψήσουν τα παραδοσιακά κουλούρια. Αυτά φτιάχνονται αποκλειστικά για τη γιορτή του πολιούχου άγιου και μοιράζονται στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία, σε μια χειρονομία αγάπης και κοινωνίας.

Η αναβίωση ενός χαμένου εθίμου

Το έθιμο των δημητροκούλουρων είχε σχεδόν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων. Η απαιτητική διαδικασία – πολύωρο ζύμωμα και ψήσιμο όλη τη νύχτα σε ξυλόφουρνο – είχε οδηγήσει στην εγκατάλειψή του. Ωστόσο, το 2015, ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Πλατανιά πήρε την πρωτοβουλία να το αναβιώσει.

Όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη επικοινωνία του με το Cantina ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτριος Χαρισάκης: «Το έθιμο είχε σχεδόν χαθεί, γιατί τα κουλούρια απαιτούν πολύ ζύμωμα και ψήσιμο όλη τη νύχτα σε ξυλόφουρνο. Τώρα, όμως, το ξαναφέρνουμε στη ζωή».

Η αυθεντική συνταγή, βήμα προς βήμα

Η καταγραφή της παραδοσιακής συνταγής έγινε με κάθε λεπτομέρεια από την κα Ευτυχία Ευγενιτάκη, για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά. Η συνταγή που παρουσιάζεται στο Cantina βασίζεται στην πράξη, όπως την εφαρμόζουν οι νοικοκυρές του Πάνω Πλατανιά.

Συνδυάζει τις γνώμες περισσότερων γυναικών – από τις παλαιότερες που τηρούν πιστά την παράδοση, μέχρι τις πιο σύγχρονες που προσθέτουν τη δική τους πινελιά, θέλοντας τα κουλούρια λίγο πιο αρωματικά, ελαφρώς πιο γλυκά και ελάχιστα αφράτα.

Τα δημητροκούλουρα φτιάχνονται από το ανάπιασμα του ζυμαριού μέχρι το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο, σε μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, αγάπη και σεβασμό στην παράδοση.

Ένα έθιμο που ενώνει

Πέρα από τη γαστρονομική τους αξία, τα δημητροκούλουρα αντιπροσωπεύουν κάτι πολύ μεγαλύτερο: τη δύναμη της κοινότητας, τη συνέχεια της παράδοσης και τη χαρά του μοιράσματος. Κάθε κουλούρι που ψήνεται είναι μια προσευχή, κάθε κομμάτι που μοιράζεται είναι μια ευλογία.

Όταν ανάβει ο φούρνος του Πλατανιά την παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ζωντανεύει ένα κομμάτι της κρητικής ψυχής που αξίζει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές.


Την πλήρη συνταγή με όλα τα βήματα εκτέλεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ αναλυτικά

Ευχαριστούμε το site Cantina και την κα Ευτυχία Ευγενιτάκη για την πολύτιμη καταγραφή αυτού του υπέροχου εθίμου.