Το Εκμέκ Κανταΐφι είναι ένα γλυκό σταθμός στην ελληνική ζαχαροπλαστική, που συνδυάζει την τραγανότητα του σιροπιαστού κανταϊφιού με τη βελούδινη υφή της κρέμας και την απαλότητα της σαντιγί. Είναι ιδανικό για τις επίσημες περιστάσεις, αλλά και για ένα απλό απόγευμα με καφέ, και σας υπόσχομαι ότι θα γίνει το αγαπημένο σας!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Εκμέκ Κανταΐφι

Κοντινό πλάνο σε ένα κομμάτι Εκμέκ Κανταΐφι, που αναδεικνύει τις στρώσεις από τραγανό κανταΐφι, κρέμα και σαντιγί

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, που θυμίζει παλιές καλές εποχές και είναι πάντα εντυπωσιακό στο τραπέζι, είναι το Εκμέκ Κανταΐφι! Με το τραγανό κανταΐφι, την πλούσια κρέμα και την αφράτη σαντιγί, είναι ένας συνδυασμός γεύσεων και υφών που απλά σε ταξιδεύει. Εγώ το φτιάχνω συχνά και σας υπόσχομαι ότι θα το λατρέψετε κι εσείς!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το απολαυστικό Εκμέκ Κανταΐφι (για μέτριο ταψάκι νούμερο 28) θα χρειαστούμε:

Για το Κανταΐφι:

  • 300 γρ. Κανταΐφι
  • 150 γρ. Βούτυρο (π.χ. Lurpak), λιωμένο

Για το Σιρόπι:

  • 380 ml Νερό
  • 600 γρ. Ζάχαρη
  • 1 Ξυλάκι κανέλας

Για την Κρέμα:

  • 1 λίτρο Γάλα (κρύο)
  • 65 γρ. Κορν φλάουρ
  • 230 γρ. Ζάχαρη
  • 2 φακελάκια Βανίλιες (σκόνη)
  • 2 κόκκοι Μαστίχα Χίου (χτυπημένοι με λίγη ζάχαρη)
  • 4 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 55 γρ. Βούτυρο (κρύο, σε κυβάκια)

Για τη Σαντιγί:

  • 450-500 ml Κρέμα γάλακτος (κρύα, 35% λιπαρά)
  • 2 κ.σ. Άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα (για γαρνίρισμα, κοσκινισμένη)
  • 70 γρ. Φυστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα, για γαρνίρισμα)

Instructions

  1. Ξεκινάμε ξαίνοντας το κανταΐφι, ανοίγοντας καλά τις κλωστές του μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε σχολαστικά. Στη συνέχεια, ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει όμορφα, για περίπου 30 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μόλις το κανταΐφι είναι έτοιμο και ζεστό, το περιχύνουμε διάσπαρτα με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Για την κρέμα, βάζουμε το κρύο γάλα σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ. Σε ένα γουδί, χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα μέχρι να γίνουν σκόνη και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες. Αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί και η ζάχαρη να λιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε σταδιακά (δύο κουταλιές τη φορά) λίγο από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε απαλά αλλά συνεχώς μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην δημιουργηθεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  4. Για τη σαντιγί, χτυπάμε με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να σφίξει και να δημιουργηθούν κορυφές (όχι περισσότερο από 7 λεπτά). Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  5. Τέλος, μοντάρουμε το εκμέκ αφού έχει κρυώσει καλά το κανταΐφι. Με ένα σύρμα, ανακατεύουμε πρώτα την κρέμα για να ενωθεί και να αφρατέψει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τη σαντιγί και γαρνίρουμε με λίγη κανέλα που κοσκινίζουμε στην επιφάνεια. Ολοκληρώνουμε πασπαλίζοντας με τα χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 4-5 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να μπορέσουμε να σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της Palmira Aristou

Notes

Tips για το Τέλειο Εκμέκ Κανταΐφι

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Εκμέκ Κανταΐφι σας τέλειο!Για το κανταΐφι: Φροντίστε να το ξάνετε πολύ καλά και να το βουτυρώσετε ομοιόμορφα, για να γίνει τραγανό παντού. Το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει είναι σημαντικό για την υφή.Για το σιρόπι: Είναι απαραίτητο να είναι κρύο όταν το ρίξετε στο ζεστό κανταΐφι, για να απορροφηθεί σωστά και να μην λασπώσει το γλυκό.Για την κρέμα: Το κρύο γάλα βοηθάει να διαλυθεί το κορν φλάουρ χωρίς σβόλους. Μη σταματάτε το ανακάτεμα κατά το πήξιμο. Η μαστίχα Χίου, χτυπημένη με λίγη ζάχαρη, δίνει απίστευτο άρωμα. Η μεμβράνη σε επαφή είναι ζωτικής σημασίας για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην κρέμα όσο κρυώνει.Για τη σαντιγί: Χρησιμοποιήστε πολύ κρύα κρέμα γάλακτος και κρύο μπολ/εξαρτήματα μίξερ, για να σφίξει γρήγορα και ομοιόμορφα. Μην την παραχτυπήσετε, γιατί θα γίνει βούτυρο.Για το μοντάρισμα: Το εκμέκ χρειάζεται υπομονή και αρκετές ώρες στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις και οι υφές, και να κόβεται ωραία.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή