Αυτή είναι μια συνταγή που την φτιάχνω συνέχεια, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και ψάχνουμε κάτι εύκολο για την παραλία ή για τα παιδιά. Είναι νησιώτικη, αφράτη και μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Και το καλύτερο; Είναι πανεύκολη, μετράμε όλα τα υλικά με ένα ποτήρι! Πάμε να τη φτιάξουμε!

H Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη

(Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και μετρημένα με ένα ποτήρι!)

Υλικά:

4 ποτήρια χλιαρό γάλα
5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Ρίγανη (όσο θέλουμε)
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (αν έχετε, αλλιώς δεν πειράζει)
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι (μην το γεμίσετε πολύ, γιατί έχουν αλάτι και οι ελιές και το μείγμα μπαχαρικών)
2 ποτήρια ελιές καθαρισμένες από το κουκούτσι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το χλιαρό γάλα και το φακελάκι με την ξερή μαγιά. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Αρχίζω να ρίχνω το αλεύρι σιγά-σιγά, ένα ποτήρι τη φορά. Ανακατεύω συνέχεια με ένα σύρμα ή ένα κουτάλι. Θέλω να γίνει ένας πηχτός χυλός. Μπορεί να χρειαστεί και τα πέντε ποτήρια αλεύρι, το βλέπουμε στην πορεία.

Όταν ο χυλός είναι έτοιμος και έχει την υφή που θέλω (να μην είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ αραιός, όπως βλέπετε στην περιγραφή), ρίχνω το μείγμα μπαχαρικών (αν χρησιμοποιήσω), τη ρίγανη και το αλάτι. Ανακατεύω καλά.
Τέλος, προσθέτω το μισό ποτήρι ελαιόλαδο. Ανακατεύω ξανά μέχρι να ενσωματωθεί το λάδι στον χυλό.

Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για τουλάχιστον μισή ώρα σε ζεστό μέρος. Όταν δω φουσκαλίτσες, σημαίνει ότι είναι έτοιμος!
Στο μεταξύ, καθαρίζω τις ελιές από τα κουκούτσια. Εγώ χρησιμοποιώ περίπου δύο ποτήρια καθαρισμένες ελιές, αλλά μπορείτε να βάλετε όσες θέλετε.
Μόλις ο χυλός φουσκώσει, ρίχνω μέσα τις καθαρισμένες ελιές. Ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα να πάνε παντού. Μοσχοβολάει ήδη!
Παίρνω ένα μεγάλο ταψί (το 40άρι της κουζίνας) και το λαδώνω καλά.
Αδειάζω μέσα τον χυλό με τις ελιές και τον απλώνω ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος, βάζω μέσα το ταψί.

Ψήνω για περίπου 30 λεπτά, ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι η ελιόπιτα να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Τόσο απλά, τόσο νόστιμα και οικονομικά! Μια μεγάλη ελιόπιτα για όλη την οικογένεια. Μόλις κρυώσει λίγο, κεράστε τους όλους!