Η Ελιόπιτα χωριάτικη είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα εδέσματα, ιδανικό για κολατσιό, ορεκτικό ή συνοδευτικό. Η αφράτη της ζύμη σε συνδυασμό με την πλούσια και αλμυρή γέμιση από ελιές και κρεμμύδια τη μετατρέπουν σε ένα πιάτο που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ελιόπιτα χωριάτικη

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για Ελιοπιτα χωριάτικη, ένα παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο πιάτο που τρώμε συχνά στην Ελλάδα. Είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί και τόσο νόστιμο που θα σας γίνει συνήθεια.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 4 ποτήρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 ποτηριού Ελαιόλαδο
- 1 1/4 ποτηριού Χλιαρό νερό
- 1 Φακελάκι μαγιά
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- Λίγο Αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 ποτήρι Ελιές (χωρίς κουκούτσι)
- 2 Κρεμμύδια
- 1 ματσάκι Φρέσκος κόλιανδρος (ή δυόσμος)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή τη νόστιμη πίτα.
1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι. Προσθέτω λίγο αλάτι, τη μαγιά και το κουταλάκι ζάχαρη και τα ανακατεύω καλά.
2. Ρίχνω μέσα το ελαιόλαδο και με τα χέρια μου ανακατεύω καλά το μείγμα, μέχρι να γίνει σαν ψιχουλιασμένο. Προσθέτω το χλιαρό νερό σιγά σιγά και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη.
3. Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τον κόλιανδρο (ή τον δυόσμο) και τα ρίχνω στη ζύμη. Προσθέτω και τις ελιές, αφού τις έχω κόψει σε μικρότερα κομμάτια.
4. Πλάθω τη ζύμη για λίγα λεπτά, ώστε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Τη βάζω σε ένα μπολ, τη σκεπάζω και την αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
5. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βάζω σε ένα ταψί, την απλώνω ομοιόμορφα και τη ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Η Συνταγή είναι της κας Andri Molyva
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η ελιοπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Μαγιά: Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό και όχι καυτό, γιατί αλλιώς θα καταστρέψετε τη μαγιά.
- Ελιές: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ελιάς σας αρέσει, όπως καλαμών, θρούμπες ή μαύρες ελιές. Προσθέστε τες μόνο αφού έχετε ζυμώσει τη ζύμη.
- Ζύμη: Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτή, λίγο ακόμα χλιαρό νερό.
- Μυρωδικά: Αντί για κόλιανδρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο δυόσμο ή ρίγανη, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.