Τα ζακυνθινά, γλυκά παξιμαδάκια είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά που σφραγίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Η συνταγή αυτή είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα είναι τραγανό, αρωματικό και ιδανικό για να το απολαύσετε με τον καφέ σας ή με ένα ποτήρι γάλα. Τα έφτιαξα και σας λέω, θα τα λατρέψετε!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ζακυνθινά, γλυκά παξιμαδάκια

Κάποτε μου είχαν φέρει δώρο κάτι απίστευτα νόστιμα ζακυνθινά, γλυκά παξιμαδάκια και η γεύση τους, μαζί με το μοναδικό τους άρωμα, με είχε ενθουσιάσει τόσο πολύ, που έψαξα να βρω την αυθεντική συνταγή. Η προσπάθειά μου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού όχι μόνο μοσχοβόλησε η κουζίνα, αλλά η γεύση ήταν ακριβώς όπως την θυμόμουν!
Ingredients
Για να φτιάξουμε μία δόση (2 μεγάλα ή 4 μικρά κουλούρια), θα χρειαστούμε:
- 3/4 φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
- 3/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (ή μαύρες και ξανθές)
- 2 κ.γ. σπόρους γλυκάνισο
- 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Instructions
- Σε ένα μπολ, ξεκινάμε ρίχνοντας τα υγρά υλικά, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τον γλυκάνισο και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι μας για να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικινπάουντερ και ανακατεύουμε για να διανεμηθούν ομοιόμορφα τα διογκωτικά υλικά. Ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει όλο. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε μια κουταλιά ακόμα αλεύρι, μέχρι να αποκτήσει την υφή ζύμης για κουλούρια, δηλαδή να πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει.
- Πλάθουμε δύο μεγάλα, μακρόστενα κουλούρια, σαν φρατζόλες, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χαράζουμε τα κουλούρια σε στενόμακρα κομμάτια, πάχους ενός δαχτύλου, χωρίς όμως να τα χωρίσουμε εντελώς. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι από πάνω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις, ανάλογα με το πόσο σκληρά τα θέλουμε. Αφού περάσει τουλάχιστον μισή ώρα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ξαναχαράζουμε με το μαχαίρι μέχρι κάτω, για να αποκολληθούν τελείως το ένα από το άλλο.
- Αν δούμε ότι έχουν πάρει χρώμα από κάτω, τα γυρίζουμε στην πάνω αντίσταση. Αν έχουν πάρει χρώμα και από εκεί, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμα.
Η Συνταγή είναι της κας Λένα Χριστοπούλου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα ζακυνθινά παξιμαδάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να διαφέρει, γι’ αυτό είναι καλό να έχετε λίγο παραπάνω.
- Στάδια ψησίματος: Το ψήσιμο σε δύο στάδια είναι το μυστικό για να αποκτήσουν την τραγανή τους υφή. Μην τα αφήσετε να καούν!
- Υλικά: Τα αρωματικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο και ο γλυκάνισος, είναι αυτά που δίνουν τη χαρακτηριστική τους γεύση. Μην τα παραλείψετε.