Μου αρέσει πολύ γιατί είναι ζουμερό και πεντανόστιμο, χωρίς να χρειάζεται να ανάψω κάρβουνα. Το φτιάχνω στο φούρνο και γίνεται πραγματικά τέλειο, λες και ψήθηκε στην ψησταριά. Είναι ιδανικό για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή όταν έχουμε φίλους. Πάμε να δούμε πώς το φτιάχνω εγώ!

Υλικά:

1 κιλό κιμά (εγώ χρησιμοποιώ συνήθως ανάμεικτο, μοσχαρίσιο με λίγο χοιρινό για να γίνει πιο ζουμερό)
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πιπεριά Φλωρίνης (ή ό,τι πιπεριά έχετε, κομμένη σε μικρά κομματάκια)
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε μαϊντανό)
100 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι (περίπου 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού, δοκιμάζω)
Μαύρο πιπέρι (όσο σας αρέσει)
Πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, 1-2 κουταλάκια του γλυκού)

Εκτέλεση:

Καθαρίζω τα κρεμμύδια και την πιπεριά και τα ψιλοκόβω πολύ-πολύ καλά. Μπορώ να τα περάσω και από το μπλέντερ, αλλά θέλω να μην γίνουν πολτός, να έχουν ακόμα λίγη υφή. Ψιλοκόβω και τον κόλιανδρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την πιπεριά και τον κόλιανδρο.
Προσθέτω τα μπαχαρικά: αλάτι, μαύρο πιπέρι και πάπρικα.
Ρίχνω και το νερό.
Τώρα έρχεται το σημαντικότερο βήμα: Ζυμώνω τον κιμά πάρα πολύ καλά! Όχι απλά να ανακατευτούν τα υλικά, αλλά να ζυμώσω δυνατά για τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Θέλω ο κιμάς να γίνει σαν μια κολλώδης μάζα και να “τραβήξει” το νερό.

Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει ζουμερό το κεμπάπ και να μην διαλυθεί στο ψήσιμο.

Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, τον σκεπάζω με μεμβράνη και τον βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ή ακόμα καλύτερα για 1-2 ώρες, να σφίξει και να ενωθούν οι γεύσεις.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Παίρνω μια λαμαρίνα φούρνου και στρώνω λαδόκολλα.
Βρέχω τα χέρια μου με λίγο νερό ή λάδι. Παίρνω ποσότητες κιμά (περίπου στο μέγεθος ενός λεμονιού) και τις πλάθω σε μακρόστενα κεμπάπ, σαν σουβλάκια, αλλά πιο χοντρά. Αν έχω μεταλλικές σούβλες, μπορώ να τις περάσω στο κέντρο του κεμπάπ. Αν όχι, τα πλάθω απλά μακρόστενα.

Τα τοποθετώ στη λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
Ψήνω στο φούρνο για περίπου 25-35 λεπτά, γυρνώντας τα μία φορά στη μέση του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν ωραία απ’ έξω και να ψηθούν μέσα. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των κεμπάπ και τον φούρνο σας.
Σερβίρω αμέσως, συνήθως με ψητές ντομάτες, πίτες και γιαούρτι!

Ο κιμάς: Είναι πολύ σημαντικό ο κιμάς να έχει λίγο λίπος για να γίνει ζουμερό το κεμπάπ. Αν ο κιμάς σας είναι πολύ άπαχος, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο λίπος από αρνί ή χοιρινό.
Το ζύμωμα: Μην το παραλείψετε! Είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα επιτυχημένο λουλά κεμπάπ.
Το νερό: Βοηθάει τον κιμά να γίνει πιο αφράτος και να “δέσει” καλύτερα.
Τα μπαχαρικά: Εκτός από αυτά, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κύμινο ή σουμάκι για πιο ανατολίτικη γεύση.