Τα Ζυμαρικά φούρνου με σάλτσα ραγού συνδυάζουν την πλούσια σάλτσα ραγού με μαλακά ζυμαρικά, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, είναι μία ιδανική για οικογενειακά γεύματα, Κυριακάτικα τραπέζια ή ακόμα και για ένα γρήγορο και νόστιμο δείπνο.

Συστατικά

1 πακέτο ζυμαρικά πέννες Barilla

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο (ή 2 μικρές), ψιλοκομμένη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
Πασπαλίζουμε με ρίγανη
1/2 μπουκάλι πασάτα ντομάτας
1 φλιτζάνι νερό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
500 ml γάλα
1 κσ αλεύρι
2 κ.σ βούτυρο
1 φλιτζάνι τριμμένο νόστιμο τυρί
1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
1/4 κγ νιφάδες τσίλι
1 αυγό

Μέθοδος

Για να φτιάξετε τη σάλτσα κιμά (ragu)

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα που μπορείτε να καλύψετε με ένα καπάκι.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Ρίξτε τον κιμά και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε το μισό κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Προσθέτουμε την πασάτα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό για να καλύψει το μείγμα.
Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Όταν μειωθεί λίγο το νερό, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει μια πικάντικη υφή.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ

Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Μόλις λιώσει, ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα όσο πάρει βράση και πήξει. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και νιφάδες τσίλι. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας να ενωθούν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε τα ζυμαρικά πένες μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε και στη συνέχεια ανακατέψτε τη σάλτσα κιμα.
Μόλις κρυώσει η σάλτσα μπεσαμέλ, σπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε στη σάλτσα μπεσαμέλ. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τη σάλτσα μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή ταψί πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των ζυμαρικών.
Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε στους 200C για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Βγάζουμε από το φούρνο και κρυώνουμε.
Μόλις δέσει, κόψτε σε τετράγωνα.

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι με πλιγούρι
Επόμενο άρθροΚατσικάκι στο φούρνο με κολοκυθάκια, πατάτες και ένα μυστικό υλικό