Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την ζύμη είναι η χρήση του γάλακτος και λαδιού, καθώς και η μακρά παραμονή στο ψυγείο, συνήθως για τουλάχιστον 2-4 ώρες ή και όλο το βράδυ. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ζύμες που χρειάζονται ζεστό περιβάλλον για να ενεργοποιηθεί η μαγιά, η συγκεκριμένη ζύμη ωριμάζει αργά στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία την κάνει ιδανική για όσους θέλουν να προετοιμάσουν τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και να την ψήσουν το επόμενο πρωί.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ζύμη με μαγιά
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή την εύκολη ζύμη, θα χρειαστούμε:
- Γάλα - 500 ml
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 5 φλιτζάνια (περίπου 700 γρ.)
- Ζάχαρη - 2 κ.σ.
- Αλάτι - 0,5 κ.γ.
- Ηλιέλαιο - 2 κ.σ.
- Ξηρή μαγιά - 11 γρ. (1 μικρό φακελάκι)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη ζύμη.
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω 4 φλιτζάνια αλεύρι και την ξηρή μαγιά. τα ανακατεύω καλά.
2. Στη συνέχεια, προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ηλιέλαιο. ανακατεύω όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται.
3. Προσθέτω σταδιακά και το τελευταίο φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
4. Βάζω τη ζύμη σε μια πλαστική σακούλα και τη τοποθετώ στο ψυγείο.
5. Η ζύμη μου είναι έτοιμη για χρήση μέσα σε 2 ώρες. μπορώ όμως να την αφήσω στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες.
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η ζύμη με μαγιά σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Αποθήκευση: Αν φτιάξεις τη ζύμη το βράδυ, μπορείς να έχεις έτοιμη βάση για να φτιάξεις κάτι νόστιμο την επόμενη μέρα.
- Άνοιγμα: Πριν πλάσεις τις πίτες, βγάλε τη ζύμη από τη σακούλα και άνοιξέ την ελαφρά με λίγο αλεύρι.
- Κατάψυξη: Μπορείς επίσης να την καταψύξεις, για να την έχεις ανά πάσα στιγμή πρόχειρη.







