Η Μηλόπιτα Τριφτή είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Επίσης, η τριφτή ζύμη που παγώνει την κάνει απίστευτα αφράτη και τραγανή. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Φαρίνα κόκκινη: 1 πακέτο (500 γρ.)
- Βιτάμ: 250 γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
- Ζάχαρη: 250 γρ.
- Κρόκοι αυγών: 4
- Βανίλια: 1
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Για τα μήλα (γέμιση):
- Μήλα γκόλντεν: 6 – 7 (ανάλογα το μέγεθος)
- Νερό: 100 γρ.
- Ζάχαρη: 4 κ.σ.
- Χυμός ενός λεμονιού
Για το πασπάλισμα:
- Άχνη ζάχαρη
- Κανέλα
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Πρώτα πλένω, καθαρίζω και κόβω τα μήλα σε 8 κομμάτια το καθένα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζω το νερό και τις 4 κ.σ. ζάχαρη και το τοποθετώ στη φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνω και τον χυμό λεμονιού.
Τοποθετώ μια κατσαρόλα στη φωτιά, βάζω τα μήλα και αμέσως ρίχνω το έτοιμο σιρόπι από πάνω.
Τα αφήνω περίπου 3–4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε τα μήλα να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τα απομακρύνω και τα αφήνω να κρυώσουν.
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χωρίζω το Βιτάμ σε τρία ίσα κομμάτια, παίρνω το πρώτο και το τρίβω με τα χέρια μου στο αλεύρι. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και με τ’ άλλα δύο κομμάτια και τα ανακατεύω καλά με το αλεύρι (να γίνει σαν ψίχουλα).
Σε ένα άλλο μπολ βάζω τους τέσσερις κρόκους αυγών μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύω αρχικά με ένα κουτάλι (για να μην πεταχτεί η ζάχαρη) και μετά συνεχίζω με το μίξερ το χτύπημα.
Στο αλεύρι ανοίγω μια μικρή τρύπα και ρίχνω το μίγμα των κρόκων. Με το χέρι ανακατεύω πολύ καλά τη ζύμη, περίπου 7–8 λεπτά.
Στη συνέχεια, στον πάγκο εργασίας κάνω τη ζύμη ένα ρολό και τη χωρίζω σε έξι κομμάτια. Τα βάζω στην κατάψυξη για 1 ώρα για να παγώσουν.
Παίρνω τη φόρμα, αλείφω με βούτυρο, στρώνω λαδόκολλα. Παίρνω τα τρία κομμάτια της παγωμένης ζύμης και την τρίβω με τον χοντρό τρίφτη στο ταψί απλώνοντας να πάει παντού με την βοήθεια ενός μαχαιριού.
Στη συνέχεια βάζω τα καραμελωμένα μήλα πάνω στη ζύμη σε στρώση, απλώνοντας τα με το χέρι να πάνε παντού.
Μετά, πάλι με τον τρίφτη, τρίβω τα υπόλοιπα 3 κομμάτια της ζύμης, χωρίς να την πατάω.
Ψήνω τη Μηλόπιτα Τριφτή περίπου 40–45 λεπτά στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 65 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 1 ώρα (για να παγώσει η ζύμη)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για έξτρα άρωμα, μπορείς να προσθέσεις στη γέμιση των μήλων λίγο λικέρ βανίλια ή ρούμι.
Μην παραχτυπήσεις τη ζύμη! Όταν προσθέσεις τους κρόκους, απλά ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, για να παραμείνει τριφτή. Δοκίμασε και άλλες μπισκοτένια γλυκά.
Αντί για κανέλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τριμμένο μοσχοκάρυδο στα μήλα, ταιριάζει απίστευτα! Δες ιδέες για κέικ με φρούτα.
Καλή επιτυχία!!









