Η Φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται για να τιμήσουμε τον Άγιο Φανούριο. Πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, είναι ένα υπέροχο, νηστίσιμο κέικ που συνδυάζει τέλεια το άρωμα του πορτοκαλιού με τη γεύση της κανέλας και των καρυδιών. Εγώ την αγαπώ ιδιαίτερα γιατί είναι τόσο απλή στην παρασκευή της που μπορεί να τη φτιάξει οποιοσδήποτε.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Φανουρόπιτα

Μια ολόκληρη Φανουρόπιτα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη σε σχήμα σεμεδάκι, σερβιρισμένη σε πιατέλα
Σήμερα, μαζί, θα φτιάξουμε την πιο εύκολη και γρήγορη Φανουρόπιτα με μόλις εννέα υλικά, όπως ακριβώς την έφτιαχναν παλιά. Είναι ένα γλυκό με φανταστική γεύση και άρωμα, που είναι ταυτόχρονα και αφράτο και δεν τρίβεται. Εγώ τη φτιάχνω κάθε χρόνο και η επιτυχία είναι πάντα εγγυημένη.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:

  • 1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι Χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι Ζάχαρη άχνη (αντί για απλή)
  • 3 φλιτζάνια Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζάνι Καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι Σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας Ξύσμα από ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 Βανίλιες
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού Γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα (για το πασπάλισμα)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο γλυκό.

1. Παίρνουμε το ξύσμα από τα ακέρωτα πορτοκάλια και στη συνέχεια τα στίβουμε για να πάρουμε το χυμό τους. Θα μουλιάσουμε τις σταφίδες σε λίγο χυμό πορτοκαλιού και θα τις αφήσουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.

2. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να διαλυθεί καλά.

3. Προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει μία κουταλιά της σούπας. Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει. Θα προσθέσουμε και τις δύο βανίλιες, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και μια τσιμπιά τριμμένο γαρίφαλο. Ανακατεύουμε να αφομοιωθεί το αλεύρι και να έχουμε έναν ωραίο πηχτό χυλό.

4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καρύδι, αφού πρώτα το έχουμε περάσει από το μούλτι. Το τρίβουμε αρκετά ψιλό για να μην σπάνε τα κομμάτια όταν μετά θα το κόβουμε.

5. Παίρνουμε τις σταφίδες που είχαμε μουλιάσει, τις στραγγίζουμε, τις αλευρώνουμε με την κουταλιά αλεύρι που κρατήσαμε και τις ανακατεύουμε με το χυλό. Τις αλευρώνουμε για να μη βουλιάξουν στον πάτο του ταψιού όσο ψήνεται το γλυκό.

6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών, αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Αδειάζουμε το γλυκό στη φόρμα και το ισιώνουμε.

7. Θα χτυπήσουμε τη φόρμα κάνα δυο φορές στον πάγκο για να φύγει τυχόν αέρας από τη ζύμη. Πασπαλίζουμε από πάνω με την κανέλα. Έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις.

8. Θα ψήσουμε για περίπου 40-45 λεπτά. Κατά το πρώτο μισάωρο, δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου. Στο δικό μου φούρνο χρειάστηκε 46 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, κάνουμε τη δοκιμή με το ξυλάκι, το οποίο πρέπει να βγει καθαρό.

9. Αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη για άλλα 15 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά στη φόρμα. Μετά το βγάζουμε τελείως και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Αφού κρυώσει τελείως, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα σεμεδάκι για σχέδιο αν θέλουμε.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή

 

Προηγούμενο άρθροΓαρίδες σοτέ με κάπαρη και σκόρδο: Ο τέλειος μεζές για το καλοκαίρι!
Επόμενο άρθροΚωκάκια μπουκίτσες: Το πιο νόστιμο γλυκό σε μέγεθος μπουκιάς!