Η Θαδδαιόπιτα είναι ένα γλυκό ψωμί που συνδυάζει την παράδοση με την υπέροχη γεύση. Η προσθήκη μαστίχας και μαχλεπιού της δίνει ένα μοναδικό άρωμα που γεμίζει το σπίτι. Εγώ τη φτιάχνω κάθε χρόνο και την απολαμβάνω με τον πρωινό μου καφέ.

Υλικά:

750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 μλ σπορέλαιο
250 γραμμάρια ζάχαρη
200 μλ φυσικό χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από όλα τα πορτοκάλια
200 μλ νάμα κρασί (κόκκινο, σαν μαυροδάφνη) – Σημείωση: Μπορείτε να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ.
1κ.γλ. μαγειρική σόδα
3 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1,5 κουταλιά της σούπας μαχλεπί σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα τριμμένη

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαχλεπί.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού (αφού πρωτα πρόσθεσα μέσα στο πορτοκάλι την μαγειρική σόδα) ξυσμα και το νάμα κρασί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίξτε σιγά σιγά τα υγρά υλικά στα ξηρά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Προσθέστε τη μαστίχα και ζυμώστε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
Βουτυρώστε ένα ταψί ή μια φόρμα για κέικ και ρίξτε μέσα τη ζύμη.
Διαμορφώστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί και χαράξτε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού.
Ψήστε την θαδδαιόπιτα για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
Αφήστε την θαδδαιόπιτα να κρυώσει τελείως πριν τη σερβίρετε.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Θαδδαιόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Υλικά: Μην παραλείψετε τη μαστίχα και το μαχλέπι, καθώς δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα.
  • Ζύμη: Μην παραζυμώσετε το μείγμα. Απλώς ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ψήσιμο: Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη, βυθίστε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, η Θαδδαιόπιτα είναι ψημένη.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετέ τη σκέτη ή με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Skoufou