Η Θαδδαιόπιτα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι ένα κέικ με ιδιαίτερο νόημα, που φτιάχνεται για να τιμήσουμε τον Άγιο Ιούδα Θαδδαίο, προστάτη των παιδιών και βοηθό σε δύσκολες στιγμές. Η πλούσια γεύση του, με τα αρώματα του κρασιού και του μαχλεπιού, το κάνουν ακαταμάχητο. Εγώ τη φτιάχνω με μεγάλη αγάπη και ευλάβεια, και η οικογένειά μου την περιμένει κάθε χρόνο με ανυπομονησία.

Υλικά:

750 γρ αλεύρι
200 ml λάδι (σπορέλαιο)
250 γρ ζάχαρη
200 ml φυσικός χυμός πορτοκάλι
200 ml ναμά κρασί (μαυροδάφνη)
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1,5 κ.σ. μαχλέπι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
Λαδώστε ένα ταψί και απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό της.
Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.
Μοιραστείτε την Θαδδαιόπιτα με αγάπη και ευγνωμοσύνη, τιμώντας τον Άγιο Ιούδα Θαδδαίο και ζητώντας την προστασία και την ευλογία του.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Θαδδαιόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Αλεύρι: Χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κοσκινίστε το για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη.
  • Ψήσιμο: Μην βιαστείτε να βγάλετε την πίτα από τον φούρνο. Βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό της για να μην είναι άψητη.
  • Αρώματα: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζύμη για να ενισχύσετε το άρωμα.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρεται ιδανικά χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.

Η Συνταγή είναι της κας Dimitris Anastasia Gkatzara