Αυτό το κέικ είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κέικ, είναι μια πολυτελής λιχουδιά που συνδυάζει τις γεύσεις αμυγδάλων και φιστικιών με μια εξαιρετικά υγρή υφή χάρη στον συνδυασμό βουτύρου, λαδιού και γιουρτιου.
Υλικά
Κέικ:
1 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι/115g μαλακωμένο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
3/4 φλιτζάνι (170g) γιαουρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3/4 φλιτζάνι χοντροκομμένα φιστίκια
Επικάλλυψη:
1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα φιστίκια
3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας/30g λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
Κέικ
Προθερμάνετε τον φούρνο σε 180°C.
Στρώστε το εσωτερικό ενός ταψιού με αποσπώμενη βάση 23 εκ. με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου και
ανακατέψτε.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο, το λάδι, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά.
Προσθέστε τα αυγά ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν.
Προσθέστε τη βανίλια και το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέστε σταδιακά εναλλάξ τα ξηρά υλικά και το γιαουρτι στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα ψιλοκομμένα φιστίκια για να τα κατανείμετε ομοιόμορφα.
Επικάλλειψη –
Ετοιμάστε την επικάλλειψη πριν φτιάξετε τη ζύμη του κέικ.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, τα ψιλοκομμένα φιστίκια και το λιωμένο βούτυρο.
Συναρμολόγηση & Ψήσιμο –
Ρίξτε τη μισή ζύμη του κέικ στο προετοιμασμένο ταψί.
Πασπαλίστε τη μισή επικάλλειψη πάνω από τη ζύμη.
Ρίξτε την υπόλοιπη ζύμη και ισιώστε την επιφάνεια.
Πασπαλίστε από πάνω την υπόλοιπη επικάλλειψη.
Ψήστε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στη μέση.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το αφαιρέσετε από τη φόρμα και το μεταφέρετε σε σχάρα.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι από το Lolly’s Kitchen