Το Κέικ με Γιαούρτι και Λεμόνι είναι ένα νόστιμο, πολύ απλό και δροσιστικό γλυκό, ιδανικό για τον καφέ ή ως ελαφρύ επιδόρπιο. Το γιαούρτι δίνει απίστευτη υγρασία και αφρατοσύνη, ενώ ο συνδυασμός με το λεμόνι και το σιρόπι το κάνει εξαιρετικά δροσιστικό και αρωματικό. Η προετοιμασία είναι πολύ γρήγορη, καθώς χρησιμοποιείται η ίδια μονάδα μέτρησης (φλιτζάνι) για τα περισσότερα υλικά. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το Κέικ:

  • 4 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλ. Ζάχαρη
  • 1 φλ. Γιαούρτι (πλήρες, 200 γρ. περίπου)
  • 1 φλ. Λάδι (ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο)
  • 1 φλ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φλ. Σιμιγδάλι (λεπτό ή χοντρό)
  • 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ (περίπου 20 γρ. ή 2 κγ)

Για το Σιρόπι:

  • 200 ml Νερό
  • 4 κσ Ζάχαρη
  • Χυμός από μισό Λεμόνι
  • Τριμμένη φλούδα από 1/2 Λεμόνι

Σημείωση: Χρησιμοποιήστε το ίδιο φλιτζάνι (περίπου 240-250 ml) για να μετρήσετε όλα τα υλικά του κέικ.


Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Για τη ζύμη του Κέικ: Ανακατέψτε (χτυπήστε) τα αυγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ανοιχτόχρωμο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά. Έπειτα προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε ξανά καλά.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε αυτό το μείγμα στο υγρό μείγμα και ανακατέψτε απαλά. Τέλος, προσθέστε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σύνθεση.

Βάζουμε τη σύνθεση σε ένα ταψάκι (περίπου 25×35 εκ.) ή μια φόρμα κέικ (28 εκ.) που έχετε λαδώσει και αλευρώσει, και την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις) για 40-45 λεπτά. Εναλλακτικά, ψήνουμε μέχρι να περάσει τη δοκιμή της οδοντογλυφίδας (να βγαίνει καθαρή).

Για το Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (δεν χρειάζεται να βράσει πολύ). Αποσύρουμε από τη φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και την τριμμένη φλούδα.

Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε το Κέικ με Γιαούρτι και Λεμόνι από το φούρνο, όσο είναι ακόμα ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το σιρόπι θα απορροφηθεί γρήγορα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς (αν έχουμε υπομονή ) και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια.

Καλή όρεξη!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40-45 λεπτά

Χρόνος Σιροπιάσματος/Ψύξης: 60 λεπτά (για να κρυώσει)

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει το Κέικ με Γιαούρτι και Λεμόνι ακόμα πιο αφράτο, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη για παραπάνω από 4 λεπτά, μέχρι να πήξουν πολύ καλά.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι με τριμμένη καρύδα για μια διαφορετική υφή και άρωμα.

Η σωστή θερμοκρασία για το σιρόπιασμα είναι **ζεστό κέικ σε ζεστό σιρόπι**. Αυτό εξασφαλίζει την ομοιόμορφη απορρόφηση και δίνει ένα πολύ ζουμερό αποτέλεσμα. Δείτε κι άλλες συνταγές για σιροπιαστά γλυκά.


 

Σχετικές Συνταγές 

Σιροπιαστό Κέικ Πορτοκάλι

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι

Παραδοσιακή Πορτοκαλόπιτα