Μια Αρωματική και Γλυκιά Απόλαυση. Αυτή η συνταγή για κέικ πορτοκαλιού με γκανάζ σοκολάτας συνδυάζει την πλούσια γεύση του πορτοκαλιού με την απαλή υφή του κέικ και την γκανάζ σοκολάτας, δημιουργώντας ένα γλυκό που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του πορτοκαλιου με σοκολάτα.

Υλικά:

Για το κέικ:

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 αυγό
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας λάδι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
Χρώμα ζαχαροπλαστικής πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για τη γκανάζ σοκολάτας:

1/2 φλιτζάνι κουβερτούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Για διακόσμηση:

Φέτες πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Κέικ:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα πυρέξ.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αυγό και τη ζάχαρη με ένα μίξερ μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέστε το λάδι και συνεχίστε το χτύπημα.
Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα και ανακατέψτε με μια μαρίζ.
Ρίξτε 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
Προσθέστε ακόμα 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού, αν θέλετε, και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής πορτοκαλιού.
Ρίξτε το μείγμα στο πυρέξ και απλώστε το ομοιόμορφα.
Ψήστε για 25-35 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει.
Γκανάζ σοκολάτας:

Σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος.
Ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ, ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήστε τη γκανάζ να κρυώσει ελαφρώς.
Συναρμολόγηση:

Ρίξτε τη γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κρυωμένο κέικ και απλώστε την ομοιόμορφα.
Διακοσμήστε με φέτες πορτοκαλιού.
Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γκανάζ.
Σερβίρετε και απολαύστε!

Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή ψιλοκομμένα καρύδια στο μείγμα του κέικ για extra υφή και γεύση.

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΜπριός: Μια Αφράτη και Γευστική Απόλαυση
Επόμενο άρθροΠίτα με Κιμά και Λαχανικά: Μια Νόστιμη και Χορταστική Επιλογή!