Το **Καζάν Ντιπί** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η υπέροχη, αρωματική κρέμα με το χαρακτηριστικό καμένο “πυθμένα” είναι ένα κλασικό πολίτικο γλυκό που λατρεύουν όλοι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για την κρέμα:
- Γάλα: 1 λίτρο
- Ζάχαρη: 150 γρ.
- Νισεστέ: 7 κ.σ. (κοφτές)
- Βανίλια: 1
- Ανθόνερο: 25 ml
- Μαστίχα τριμμένη: 1/2 κ.γλ.
- Κρέμα γάλακτος (προαιρετικά): 100 ml
Για τον καμένο πάτο:
- Βούτυρο: 1 κ.σ.
- Ζάχαρη άχνη: 50 γρ.
Για την επικάλυψη:
- Κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα την κρέμα. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το νισεστέ. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με κυκλικές κινήσεις για να μην πιάσει η κρέμα στον πάτο.
Όσο ζεσταίνεται, αρχίζει να πήζει. Μόλις κάνει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη βανίλια, τη μαστίχα και το ανθόνερο και ανακατεύουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος, την προσθέτουμε τώρα.
**Για τον καμένο πάτο:** Αλείφουμε τον πάτο ενός μικρού πυρέξ με το βούτυρο και πασπαλίζουμε τη ζάχαρη άχνη ομοιόμορφα με ένα σουρωτήρι.
Βάζουμε 3 κουτάλες από την κρέμα στο πυρέξ, ίσα-ίσα να καλύψει την επιφάνεια.
Ανάβουμε το μεγάλο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το πυρέξ επάνω. Αφήνουμε να καεί η κρέμα. Καταλαβαίνουμε ότι κάηκε όταν βγάζει **καφετί φουσκάλες**.
Αλλάζουμε θέση στο πυρέξ και το βάζουμε να καεί και από άλλη πλευρά. Μετακινούμε το πυρέξ λίγο-λίγο μέχρι να καεί όλη η επιφάνεια του πάτου. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί το χαρακτηριστικό **Καζάν Ντιπί**.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο ιδανικά για όλη τη νύχτα (**3-4 ώρες** χρειάζεται σίγουρα).
Κόβουμε σε κομμάτια και με μία σπάτουλα αναποδογυρίζουμε το κομμάτι στο πιάτο ώστε να φαίνεται η καμένη πλευρά. Μπορούμε αν θέλουμε και μας αρέσει να πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Προετοιμασία, Μαγείρεμα και Ψύξη
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (κρέμα & καμένος πάτος): 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 4 ώρες (για την ψύξη).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η κρέμα πιο πλούσια και βελούδινη, αντικαταστήστε μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος (όπως αναφέρεται προαιρετικά). Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σαλέπι για πιο παραδοσιακή γεύση και υφή.
Για να πετύχετε την ομοιόμορφη καμένη βάση, χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό πυρέξ ή ταψί και φροντίστε να μετακινείτε το σκεύος συνεχώς πάνω στη δυνατή εστία. Δοκιμάστε να φτιάξετε και άλλες σιροπιαστές συνταγές για έμπνευση.
Το **Καζάν Ντιπί** σερβίρεται ιδανικά την επόμενη μέρα, ώστε οι γεύσεις να έχουν ενωθεί και η κρέμα να έχει σταθεροποιηθεί. Δείτε ιδέες για δροσερά γλυκά.

Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη








