Αυτή η συνταγή για Καλιτσούνια Προζυμένια Ανεβατά θα σας οδηγήσει σε τραγανή ζύμη και πλούσια γέμιση, χαρίζοντας σας μια αυθεντική κρητική γεύση!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

200 γραμμάρια προζύμι
200 γραμμάρια γάλα χλιαρό
200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
300 γραμμάρια γάλα
50 γραμμάρια λάδι
400 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
200 γραμμάρια πρόβιο βούτυρο
3 βανιλίες
Ξύσμα λεμονιού
Μαστίχα κοπανισμένη και μαχλέπι
Αλεύρι περίπου 1 1/2 κιλό γ.ο.χ.

Για τη γέμιση:

1 κιλό μυζήθρα γλυκιά
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
Βανίλια

Για την επάλειψη:

Κρόκος αυγού αραιωμένος με νερό ή γάλα
Σουσάμι

Εκτέλεση:

Ζύμη:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το προζύμι με το χλιαρό γάλα και αφήστε το να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, τις βανιλίες, το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Γέμιση:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μυζήθρα, το μέλι, τους κρόκους αυγών, το άνθος αραβοσίτου και τη βανίλια.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση.

Συναρμολόγηση:

Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλάστε τα σε μπαλάκια.
Ανοίξτε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο.
Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του φύλλου.
Κλείστε το φύλλο γύρω από τη γέμιση, δημιουργώντας ένα καλiτσούνι.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλα τα καλiτσούνια.
Τοποθετήστε τα καλiτσούνια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείψτε τα καλiτσούνια με το αραιωμένο κρόκο αυγού και πασπαλίστε με σουσάμι.

Καλιτσούνια Προζυμένια Ανεβατά
Καλιτσούνια Προζυμένια Ανεβατά

Ψήστε τα καλiτσούνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

H Συνταγή είναι της κας Ευαγγελια Παπαντωνακη

Προηγούμενο άρθροΓαλατερά Αρτουλάκια
Επόμενο άρθροΔροσερό Γλυκάκι με Γιαούρτι και Πτι Μπερ