Είναι από τα αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκά, ειδικά όταν μοσχοβολάει κανέλα και γαρύφαλλο. Θέλει λίγο υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει πλήρως!

Υλικά

500 gr κανταΐφι
250 gr καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 κούπα αραβοσιτέλαιο (230ml)
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βιτάμ
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φυτίνη

για το σιρόπι:
1 kg ζάχαρη
750 ml νερό
1 βανίλια
Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Ξάνουμε το κανταΐφι και το αφρατεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και απλώνουμε την μισή ποσότητα σε βουτυρωμένο ταψί η πυρέξ 35×25 και το βρέχουμε με το πινέλο παντού με την μισή ποσότητα από το βιταμ,την φυτίνη και το αραβοσιτέλαιο αφού λιώσουμε τις μαργαρίνες μόνο και προσθέσουμε μέσα τους το αραβοσιτέλαιο.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του την γέμιση με τα καρύδια χοντροσπασμένα,την κανέλα,το γαρύφαλλο και την βανίλια αφού τα έχουμε ανακατέψει. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω και το βρέχουμε πάλι με το πινέλο με την υπόλοιπη ποσότητα ελαίων και στο τέλος πιέζουμε ελαφρά με το πινέλο όλες τις γωνιές γύρω γύρω να μην προεξέχει κανταΐφι. Ψήνουμε σε προθέρμανσενο φούρνο στους 170-180 βαθμούς πάνω-κάτω στην κάτω σχάρα για περίπου 45 λεπτά και στην μεσαία για ακόμη 15 λεπτά περίπου (θα είναι έτοιμο όταν χρυσαφισει όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και θα κουνάμε το πυρέξ η το ταψί και θα είναι ξεκολλημενο,για αυτό επειδή ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο το προσέχουμε και αν χρειαστεί το βάζουμε στην ανάλογη θέση του φούρνου πιο νωρίς η και καθόλου).

Όταν ψηθεί το βγάζουμε και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε νερό, ζάχαρη,βανίλια και χυμό λεμονιού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά από το σημείο βρασμού και δεν ανακατεύουμε από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Σιροπιαζουμε αμέσως μόλις αφαιρέσουμε το σιρόπι από την φωτιά (καυτό σιρόπι-χλιαρο γλυκό, φτάνει τόσο που έχει κρυώσει για να σιροπιάσουμε). Το αφήνουμε ξεσκεπασμένο για να μείνει από πάνω τραγανό και μέσα μαλακό και δεν το κόβουμε για 8 ώρες να τραβήξει το σιρόπι. Διατηρείτε στο ψυγείο (στο ψυγείο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας να μην είναι ερμητικά κλειστό και χαλάσει από πάνω).

Ένα ταψί γεμάτο χρυσαφένιο, σιροπιασμένο κανταΐφι, πασπαλισμένο με τριμμένο καρύδι και κανέλα.

  • Το καρύδι μπορείτε να το χοντροκόψετε ή να το αφήσετε και σε πιο μεγάλα κομμάτια, όπως σας αρέσει.
  • Αν δεν θέλετε τόσο πολλά λιπαρά, μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα του μείγματος βουτύρου/λαδιού, αλλά η τραγανή υφή θα μειωθεί ανάλογα.
  • Το σιρόπι με το λεμόνι βοηθάει να μην “ζαχαρώσει”.

Η Συνταγή είναι του κου  Hlias Koutsos’s post in Οι Καλύτερες Συνταγές (Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής)