Η Καπνιστή Μελιτζανοσαλάτα είναι ένας κλασικός μεζές που ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό καπνιστό άρωμα που παίρνουν οι μελιτζάνες όταν ψήνονται απευθείας στη φλόγα. Το μαλακό εσωτερικό της μελιτζάνας παντρεύεται με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα αρωματικά, δημιουργώντας ένα ορεκτικό που είναι ταυτόχρονα πλούσιο και δροσερό. Η συνταγή είναι ιδανική για τραπέζι, για να συνοδεύσει κρέας ή θαλασσινά, ή απλά για να την απολαύσετε με φρυγανισμένο ψωμί. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις μια Καπνιστή Μελιτζανοσαλάτα που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερη.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση:
- 400 γρ. Μελιτζάνα (καθαρισμένη και ψημένη, περίπου 2-3 μελιτζάνες φλάσκες)
- 2-3 Σκελίδες σκόρδο (τριμμένες ή ψιλοκομμένες)
- 1 Ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 Ντομάτα (ψιλοκομμένη ή τριμμένη)
Για την γεύση και το άρωμα:
- 2 κσ Ξύδι (λευκό ή κόκκινο)
- 1-2 κσ Ελαιόλαδο
- 20 γρ. Καρύδια (σπασμένα, για πασπάλισμα)
- Αλάτι, Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- 1 κσ Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Προαιρετικά (για πλουσιότερη σαλάτα):
- 1 κσ Χυμός λεμονιού
- 1/2 Αγγούρι (κομμένο σε κυβάκια)
- 1/2 Πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- 1 κγ Δυόσμος (ψιλοκομμένος)
- Ελιές (για γαρνιτούρα)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ψήσιμο της Μελιτζάνας: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και τις ψήνουμε απευθείας στη φλόγα, είτε στο γκάζι της κουζίνας είτε στα κάρβουνα/υγραέριο, για περίπου 20 λεπτά. Προσοχή: Είναι πολύ σημαντικό να ψηθεί η μελιτζάνα στο γκάζι ή στα κάρβουνα για να πάρει την καπνιστή γεύση που κάνει την Καπνιστή Μελιτζανοσαλάτα ακαταμάχητη! Η φλούδα πρέπει να μαυρίσει και το εσωτερικό να μαλακώσει.
Προετοιμασία της Βάσης: Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τις ψημένες μελιτζάνες από τη φλούδα τους. Με 2 μαχαίρια, τις κόβουμε σε όσο χοντρά κομμάτια προτιμάμε. Αν θέλουμε πιο αλοιφώδη υφή, τις λιώνουμε με πιρούνι ή τις χτυπάμε ελαφρά στο μούλτι (όχι να γίνουν πολτός).
Ανάμειξη Υλικών: Προσθέτουμε στις μελιτζάνες το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη ντομάτα και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν χρησιμοποιήσουμε τα προαιρετικά υλικά, τον χυμό λεμονιού, το αγγούρι, την πιπεριά, τον δυόσμο και τις ελιές.
Ψύξη και Σερβίρισμα: Καλύπτουμε τη Καπνιστή Μελιτζανοσαλάτα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αυτό είναι σημαντικό για να δέσουν οι γεύσεις. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με τα σπασμένα καρύδια.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψύξης
Χρόνος Ψησίματος Μελιτζάνας: 20 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας & Ανάμειξης: 15 λεπτά
Χρόνος Ψύξης: 120 λεπτά (2 ώρες)
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να διευκολυνθείτε στο καθάρισμα, αμέσως μόλις βγάλετε τις καυτές μελιτζάνες από τη φλόγα, κλείστε τις σε μια πλαστική σακούλα ή τυλίξτε τις σε αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά. Οι ατμοί θα κάνουν τη φλούδα να ξεκολλάει εύκολα. Δείτε κι άλλες συνταγές με μελιτζάνες.
Αν δεν έχετε φλόγα, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες στον φούρνο, αλλά για να πετύχετε την καπνιστή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1 κγ υγρό καπνό ή καπνιστή πάπρικα στη σαλάτα.
Προτιμήστε να κόψετε τη μελιτζάνα με μαχαίρια αντί να τη χτυπήσετε στο μούλτι για να κρατήσει την ινώδη υφή της. Η Καπνιστή Μελιτζανοσαλάτα είναι πιο απολαυστική όταν δεν είναι τελείως πολτός.











