Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σήμερα θα σας ταξιδέψω γευστικά στην καρδιά της Θεσσαλίας, με μια παραδοσιακή και πεντανόστιμη συνταγή: τον Καραγκούνικο Πλαστό! Αυτός ο Πλαστός είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση, χάρη στο καλαμποκάλευρο και τα φρέσκα χόρτα του βουνού. Εγώ τον λατρεύω και τον φτιάχνω κάθε φορά που θέλω να νιώσω τη ζεστασιά της παράδοσης στο τραπέζι μου!

Καραγκούνικος Πλαστός

Καραγκούνικος Πλαστός

Ο Καραγκούνικος Πλαστός είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής επαρχίας, γεμάτος γεύση και ιστορία. Με βάση το θρεπτικό καλαμποκάλευρο και γεμισμένος με μία ποικιλία από άγρια χόρτα, αποτελεί ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, ιδανικό για όσους αγαπούν τις αυθεντικές γεύσεις. Εγώ τον φτιάχνω συχνά και είναι πάντα επιτυχία!

Prep Time 40 minutes
Cook Time 55 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό τον παραδοσιακό Καραγκούνικο Πλαστό θα χρειαστούμε:

Για τον χυλό (ζύμη):

  • 1 κιλό Καλαμποκάλευρο
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη
  • Νερό (όσο χρειαστεί, για να γίνει ένας σφιχτός χυλός)

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό Διάφορα χόρτα (π.χ. σπανάκι, σέσκουλα, τσουκνίδα, λάπαθα, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθος, μαϊντανός - καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
  • Αλάτι (για τα χόρτα, κατά βούληση)
  • Λάδι (για τα χόρτα, κατά βούληση)
  • 200 γρ. Φέτα (τριμμένη - προαιρετικά, αν τον θέλετε πιο νόστιμο και όχι νηστίσιμο)
  • Λίγο Πιπέρι (κατά βούληση)

Για το ταψί και το ψήσιμο:

  • Μαργαρίνη (ή βούτυρο, για το ταψί)
  • Λάδι (για το ταψί, αρχικά)
  • Νερό (για την αραίωση του υπόλοιπου χυλού)
  • Λίγη Φέτα (τριμμένη, για πασπάλισμα από πάνω)
  • Μαργαρίνη (σε κυβάκια, για πάνω από τον πλαστό)
  • Λίγο Λάδι (για το τέλος, πριν το ψήσιμο)

Instructions

  1. Για να φτιάξω τον χυλό, σε ένα μεγάλο μπολ βάζω καλαμποκάλευρο, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέτω σιγά-σιγά νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μου, μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
  2. Στη συνέχεια, παίρνω ένα ταψί, βάζω μαργαρίνη ή βούτυρο στον πάτο του και λίγο λάδι. Ρίχνω περίπου τον μισό χυλό στο ταψί και τον απλώνω ομοιόμορφα με το χέρι μου, πιέζοντας ελαφρά και σηκώνοντας λίγο τις άκρες γύρω-γύρω.
  3. Για τη γέμιση, χρησιμοποιώ διάφορα χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα, τσουκνίδα, λάπαθα, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαϊντανό. Τα βάζω σε ένα μπολ, ρίχνω αλάτι και λάδι, και τα τρίβω καλά με τα χέρια μου για να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Αν θέλω, προσθέτω και τριμμένη φέτα, καθώς και λίγο πιπέρι. Απλώνω αυτή τη γέμιση πάνω στην πρώτη στρώση του χυλού στο ταψί.
  4. Για την τελευταία στρώση, στον υπόλοιπο χυλό που μου έχει μείνει, ρίχνω νερό για να τον αραιώσω αρκετά, μέχρι να γίνει πιο ρευστός. Με ένα μπολ ή με το χέρι μου, απλώνω αυτό τον αραιωμένο χυλό πάνω από τα χόρτα, φροντίζοντας να τα σκεπάσει ομοιόμορφα.
  5. Τέλος, τρίβω λίγη φέτα από πάνω (αν θέλω), ρίχνω κομματάκια βούτυρου παντού στην επιφάνεια του πλαστού, χωρίς να τα λυπηθώ,γιατί δίνουν γεύση και υγρασία. Προσθέτω και λίγο λάδι. Ψήνω σε φούρνο στις αντιστάσεις, στους 230 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Η Συνταγή είναι της κας Βουλα Πολυζου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή