Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Αυτή η καρυδόπιτα με φρυγανιά και γιαούρτι είναι ασυναγώνιστη! Γίνεται αφράτη, ζουμερή και μοσχοβολάει χάρη στην κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ. Η χρήση φρυγανιάς αντί για αλεύρι την κάνει ελαφριά και τραγανή ταυτόχρονα, ενώ το σιρόπι με την κανέλα απογειώνει τη γεύση. Όλα τα υλικά μετρώνται με την ίδια κούπα για ευκολία!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Σημείωση: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μετρημένα με την ίδια κούπα .
Για το Κέικ:
- 1 κούπα – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 κούπα – Φρυγανιά (τριμμένη)
- 2 κούπες – Καρύδια (χοντροκομμένα)
- 1 κούπα – Ζάχαρη
- 3 – Αβγά
- 1 κούπα – Γιαούρτι
- 1 κούπα – Ηλιέλαιο
- 2 κουτ. σούπας – Κονιάκ
- 1 κουτ. σούπας – Κανέλα
- 1 φακελάκι – Μπέικιν (ή 1 κουτ. σούπας)
- 2 κουτ. γλυκού – Σόδα
- 2 – Βανίλιες
- Λίγο – Αλάτι
- Λίγο – Γαρύφαλλο (τριμμένο)
Για το Σιρόπι:
- 3 κούπες – Ζάχαρη
- 3 κούπες – Νερό
- 1 – Κανέλα (σε ξυλάκι)
- 1/2 σφηνάκι – Χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία & Μείγματα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C . Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι.
Σε ένα μπολ , αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι , τη φρυγανιά , τα καρύδια , την κανέλα , το μπέικιν , το γαρύφαλλο , τις βανίλιες , το αλάτι και τη σόδα .
Σε ξεχωριστό μπολ , ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και μετά το ηλιέλαιο . Προσθέτουμε το γιαούρτι και το κονιάκ και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υγρά.
Β. Ψήσιμο:
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο πυρέξ , το ισιώνουμε στο πλάι και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
Γ. Σιρόπι & Σιρόπιασμα:
Για το Σιρόπι: Εν τω μεταξύ , σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη , το νερό και την κανέλα για 5 λεπτά από την αρχή του βρασμού.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ( κρύο σιρόπι ).
Σιρόπιασμα: Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο ( ζεστό ), το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι . Το αφήνουμε να απορροφήσει και μετά ξανασιροπιάζουμε με ό,τι έχει μείνει.
Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά (στους 170°C)
Χρόνος Σιροπιάσματος/Αναμονής: Τουλάχιστον 2 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Ζουμερή και Αφράτη Καρυδόπιτα
Θερμοκρασία: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου . Αυτό βοηθάει το κέικ να φουσκώσει ομοιόμορφα και να γίνει πιο αφράτο .
Σιρόπι: Το μυστικό για ζουμερή, αλλά όχι λασπωμένη καρυδόπιτα είναι η διαφορά θερμοκρασίας : το γλυκό καυτό (μόλις βγει από τον φούρνο) και το σιρόπι κρύο .
Αλκοόλ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με άλλο αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας σας ή με χυμό πορτοκαλιού αν θέλετε να την κάνετε πιο “παιδική” ή νηστίσιμη (αλλά τότε πρέπει να αντικαταστήσετε και τα υπόλοιπα υλικά).
Μέτρηση: Η χρήση της ίδιας κούπας για όλα τα υλικά εγγυάται τη σωστή αναλογία και κάνει τη διαδικασία πανεύκολη .
Σχετικές Συνταγές
Γιαννιώτικα Μπακλαβαδάκια με Κανταΐφι











