Αυτή η συνταγή για καρυδόπιτα είναι απλή και γρήγορη, με λιγότερα υλικά από τις παραδοσιακές εκδοχές, αλλά με πλούσια γεύση και άρωμα.

Υλικά:

Για το μείγμα καρυδιού:

5 κουταλιές σούπας τριμμένα καρύδια
2,5 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2,5 κουταλιές σούπας φρυγανιά
1 βανίλια
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για την κρέμα:

5 ασπράδια αυγών
5 κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κονιάκ

Για το σιρόπι:

400 ml νερό
200 γραμμάρια ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Για διακόσμηση:

Τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Προετοιμασία: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ένα ταψάκι 25 εκ. Χ 25 εκ.
Μείγμα καρυδιών: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα τριμμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
Κρέμα: Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Ενσωμάτωση: Σιγά σιγά, προσθέστε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, μαζι με το μειγμα καρυδιών ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα
εως οτου εξαντληθούν.
Μετα προσθέτουμε μισό ποτηράκι κονιάκ τρεις κουταλιές της σούπας δηλαδή και ανακατεύουμε

Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι και ψήστε στους 180 βαθμους για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σιρόπι: Ενώ η καρυδόπιτα ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας για 5 λεπτά.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

Σιροπίασμα: Όταν η καρυδόπιτα κρυώσει, ρίξτε το χλιαρο σιρόπι σιγά σιγά πάνω από την επιφάνεια. Αφήστε την καρυδόπιτα να σιροπιαστεί
για τουλάχιστον 7 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα.

Διακόσμηση: Πριν από το σερβίρισμα, πασπαλίστε με τριμμένα καρύδια.

Συμβουλές:
Για πιο έντονη γεύση καρυδιού, μπορείτε να καβουρδίσετε τα καρύδια πριν τα τρίψετε.
Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα στο μείγμα καρυδιών.

Προηγούμενο άρθροΠιτάκια με ζύμη γιαουρτιού
Επόμενο άρθροΛάκης Γαβαλάς είπε για τον Άκη Πετρετζίκη