Κέικ με λαχταριστή κρέμα και σοκολάτα… ποτέ δεν φάγατε τόσο νόστιμο κέικ! Αυτό το Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά, συνδυάζοντας ένα υγρό παντεσπάνι σοκολάτας με μια λαχταριστή κρέμα γάλακτος, ζαχαρούχο γάλα και αρωματισμένο σιρόπι, με γκανάζ σοκολάτας. Η καταπληκτική γεύση του κάνει το κέικ να εξαφανίζεται από το τραπέζι την ίδια μέρα που φτιάχνεται. Είναι ένα νόστιμο επιδόρπιο, ιδανικό για να το μοιραστείτε με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά για το Κέικ

Υλικά για τη βάση:

  • Αυγά: 5 τεμ.
  • Ζάχαρη: 180 γρ (3/4 φλ.)
  • Φυτικό λάδι: 30 ml (2 κσ)
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 90 γρ (3/4 φλ.)
  • Κακάο σε σκόνη: 25 γρ (2 κσ)
  • Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ (1/2 κγ) [Ασάφεια: Υπάρχει ήδη στο αλεύρι. Πρόταση: Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ (1/2 κγ) ]
  • Ξύσμα λεμονιού: Από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για την Κρέμα Γάλακτος

  • Κρέμα γάλακτος (πλήρης/για σαντιγί): 400 ml (2 φλ.)
  • Ζαχαρούχο γάλα (συμπυκνωμένο): 300 γρ (1 1/2 φλ.)
  • Βανίλια (εκχύλισμα ή σκόνη): 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)

Για το Σιρόπι

  • Νερό: 300 ml (1 1/2 φλ.)
  • Ζάχαρη: 2-3 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Baileys (λικέρ κρέμας): 100 ml (1/2 φλ.) (ή 100 ml νερό, αν επιθυμείτε μη αλκοολούχο)

Για την Επικάλυψη (Γκανάζ)

  • Σοκολάτα (λιωμένη): 200 γρ (κουβερτούρα ή γάλακτος)
  • Κρέμα γάλακτος (πλήρης/για σαντιγί): 50 γρ

Εκτέλεση του Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο

Η βάση του υγρού κέικ:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το κακάο σε σκόνη και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Στο μίξερ, χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει πολύ αφράτο και παχύρρευστο.

Προσθέτουμε το φυτικό λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να ενσωματωθεί. Τρίβουμε το ξύσμα λεμονιού μέσα στο μείγμα.

Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα (μαρίζ) με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών. Η απαλότητα είναι το μυστικό για αφράτο Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο .

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαστάσεων 21×31 εκ (ή παρόμοιο) το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο. Το ισιώνουμε με τη σπάτουλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για περίπου 40 λεπτά , ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρή.

Βήμα 2: Ετοιμασία Σιροπιού και Σιρόπιασμα

Το σιρόπι που κάνει το κέικ υγρό:

Ενώ ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη . Αφήνουμε να πάρει μία βράση (περίπου 1 λεπτό). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το Baileys (ή το επιπλέον νερό) στο σιρόπι και ανακατεύουμε.

Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψί μαζί με το χαρτί ψησίματος, αφαιρούμε το χαρτί και το ξαναβάζουμε στο ταψί.

Περιχύνουμε το ζεστό παντεσπάνι με το σιρόπι, φροντίζοντας να πάει παντού, για να γίνει το Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο υγρό και αρωματικό.

Βήμα 3: Ετοιμασία Κρέμας

Η λαχταριστή κρέμα με ζαχαρούχο:

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια.

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η κρέμα και να γίνει μια παχιά, αφράτη σαντιγί. Προσοχή να μη την παραχτυπήσετε.

Στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι, το οποίο έχει κρυώσει ελαφρώς. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα.

Βήμα 4: Επάλειψη με Γκανάζ και Σερβίρισμα

Η τελική πινελιά σοκολάτας:

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά τρίμματα σε ένα μπολ. Τη λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ (ή σε μπεν μαρί), ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να γίνει λεία.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (τα 50 γρ.) μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Τη ρίχνουμε πάνω από τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να σχηματιστεί ένα γυαλιστερό και λείο γλάσο (γκανάz) .

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γκανάζ σοκολάτας πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο στο ψυγείο πάλι για περίπου 20 λεπτά , ίσα ίσα να σφίξει η επικάλυψη.

Για να κόψουμε τέλεια κομμάτια, βγάζουμε το γλυκό και κόβουμε με ένα ζεστό μαχαίρι (το οποίο έχουμε βάλει σε ζεστό νερό και σκουπίσει πριν από κάθε κοπή). Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Προετοιμασία : 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά

Χρόνος Αναμονής/Ψύξης: 2 ώρες και 20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3.5 ώρες


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για το πιο νόστιμο Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο

Θερμοκρασία Υλικών: Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να «ανέβουν» σωστά με τη ζάχαρη. Αντίθετα, η κρέμα γάλακτος για τη σαντιγί πρέπει να είναι πολύ κρύα για να σφίξει γρήγορα.

Σιρόπιασμα: Για να γίνει το Κέικ Σοκολάτα με Ζαχαρούχο πολύ υγρό, το παντεσπάνι πρέπει να είναι ζεστό (όχι καυτό) και το σιρόπι χλιαρό (ή το αντίστροφο). Ο συνδυασμός θερμοκρασιών βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση.

Ποιότητα Σοκολάτας: Χρησιμοποιήστε μια καλή κουβερτούρα (με 50-60% κακάο) για την επικάλυψη, καθώς η ποιότητά της θα επηρεάσει άμεσα τη γεύση της γκανάζ. Δείτε περισσότερες ιδέες για γλυκά με σοκολάτα.


 

 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτο Κέικ Χωρίς Γάλα

Σοκολατένια Τάρτα με Φουντούκια

Παραδοσιακός Μπακλαβάς