H Κερκυραϊκή Παστιτσάδα είναι ένα από τα πιο υπέροχα και αγαπημένα παραδοσιακά μας φαγητά, αφού συνδυάζει τέλεια το μαλακό μοσχάρι με μια πλούσια και αρωματική σάλτσα που περιέχει το μυστικό μείγμα μπαχαρικών, το περίφημο σπετσιερικό! Αυτό το πιάτο απαιτεί υπομονή στο σιγοβράσιμο, ώστε το κρέας να λιώνει στο στόμα, αλλά, πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως. Ετοιμάζω αυτήν την παστιτσάδα μοσχάρι συχνά, καθώς λατρεύουμε την έντονη γεύση και τα μοναδικά αρώματά της.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κερκυραϊκή Παστιτσάδα
Μάθετε πώς να φτιάξετε την αυθεντική Κερκυραϊκή Παστιτσάδα, ένα πλούσιο και αρωματικό φαγητό κατσαρόλας που πρωταγωνιστεί στα κυριακάτικα τραπέζια! Η ζουμερή σάλτσα ντομάτας αγκαλιάζει το μαλακό μοσχάρι και τα χοντρά μακαρόνια, ενώ το παραδοσιακό 'σπετσιερικό' δίνει το μυστικό άρωμα. Ακολουθήστε με την αναλυτική συνταγή για ένα αριστούργημα γεύσης, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε.
Ingredients
Για το Κρέας και τη Σάλτσα
- 800 γρ. περίπου μοσχάρι (σπαλονούα ή άλλο κομμάτι για κατσαρόλα, κομμένο σε ασύμμετρα κομμάτια)
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες ή ψιλοκομμένες)
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλλο (ολόκληρα)
- 2-3 κόκκους μπαχάρι (ολόκληρους)
- 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
- 2 φρέσκες ντομάτες (κομμένες σε κύβους)
- 1-2 δαφνόφυλλα
- Αλάτι
Για το Σπετσιερικό (Ανακατεμένα, όλα τριμμένα)
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- 1 κ.γ. γαρίφαλλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 γεμάτη κ.σ. από το τελικό μείγμα μπαχαρικών θα χρησιμοποιηθεί στη σάλτσα.
Για το Σερβίρισμα
- Χοντρά μακαρόνια (όσα θέλετε)
- Μπόλικο τριμμένο τυράκι (κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί)
Instructions
Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο αργό μαγείρεμα και στα αρώματα από το μείγμα μπαχαρικών.
Α. Σοτάρισμα και Σβήσιμο
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω το βούτυρο με το ελαιόλαδο.
2. Σοτάρω καλά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
3. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνω 2-3 ολόκληρα καρφάκια γαρίφαλλο και 2-3 ολόκληρους κόκκους μπαχάρι. ανακατεύω να βγάλουν τα όμορφα αρώματά τους.
4. Βάζω το κρέας σε δόσεις και το σοτάρω πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές, για να θωρακιστεί και να κρατήσει τους χυμούς του.
5. Σβήνω το φαγητό με 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί. περιμένω να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ.
6. Προσθέτω 2 κ.σ. ντομάτα πελτέ, ανακατεύω και ρίχνω τις 2 φρέσκες ντομάτες κομμένες σε κύβους.
Β. Μαγείρεμα με το Σπετσιερικό
7. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύω όλα τα τριμμένα μπαχαρικά για το σπετσιερικό (πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή, πιπέρι μαύρο, μπαχάρι, γαρίφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και κύμινο).
8. Συμπληρώνω ζεστό νερό στην κατσαρόλα, τόσο ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
9. Ρίχνω 1-2 δαφνόφυλλα και 1 γεμάτη κ.σ. από το μείγμα μπαχαρικών (το σπετσιερικό).
10. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
11. Αλατίζω, ελέγχω τη γεύση της σάλτσας, και σιγοβράζω για άλλη μισή ώρα.
Γ. Σερβίρισμα της Κερκυραϊκής Παστιτσάδας
12. Αφαιρώ το κρέας σε μία πιατέλα και πετάω τα δαφνόφυλλα.
13. Ρίχνω στη σάλτσα τα χοντρά μακαρόνια που έχω ήδη βράσει σε αλατισμένο νερό και στραγγίσει.
14. Τα αφήνω λίγα λεπτά να τραβήξουν σαλτσούλα.
15. Σερβίρω την Κερκυραϊκή Παστιτσάδα ζεστή, με το κρέας και μπόλικο τριμμένο τυρί από πάνω.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Tips για την Τέλεια Παστιτσάδα
- Το Σπετσιερικό: Για να γίνει ακόμα πιο έντονο το άρωμα, τρίψτε τα μπαχαρικά λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Είναι το μυστικό της αυθεντικής γεύσης.
- Το Σοτάρισμα: Σοτάρετε το κρέας σε δόσεις. Αν γεμίσετε την κατσαρόλα, το κρέας θα βγάλει υγρά και θα βράσει αντί να ροδίσει, χάνοντας σε γεύση.
- Τα Μακαρόνια: Χρησιμοποιήστε τα ειδικά χοντρά μακαρόνια για παστιτσάδα (ή κάποιο άλλο χοντρό ζυμαρικό τύπου bucatini ή rigatoni). Προσέξτε να τα βράσετε al dente πριν τα βάλετε στη σάλτσα.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: