Κολοκυθάκια με ρύζι

Υλικά

400 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους 1 – 2 εκ.
100 γρ. καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους 1 – 2 εκ.
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
250 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο για ριζότο)
150 ml λευκό, ξηρό κρασί
700 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή ή άνηθο
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανηθο κλωναράκια
Μερίδες 4

Προετοιμασία

Διαδικασία Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κολοκυθάκι με το καρότο, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε τη σόγια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το ρύζι, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά,
μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση ζεστού ζωμού ώστε να καλύψει το ρύζι ίσα-ίσα.

Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι σχεδόν όλη η δόση να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά, μέχρι το ριζότο να χυλώσει και οι
κόκκοι του ρυζιού να μαλακώσουν μεν, αλλά να παραμείνουν ελαφρώς αλ ντέντε στο κέντρο, δηλαδή να «κρατάνε στο δόντι».
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια με το καρότο και το λάδι τους, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το πιάτο σερβίρεται ζεστό με άνηθο κλωναράκια και πιπέρι, αλλά είναι νόστιμο και κρύο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Προηγούμενο άρθροΜια απλή αλλά πολύ καλή συνταγή
Επόμενο άρθροΣαλάτα με τυρί και γιαούρτι και σκόρδο…για το γιορτινό τραπέζι