Οι Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ειδικά στα νησιά μας! Εγώ τους φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζονται από το τραπέζι. Με την τραγανή τους κρούστα και το αφράτο εσωτερικό τους, γεμάτο αρώματα δυόσμου και φέτας, είναι ιδανικοί για ορεκτικό, μεζέ ή ακόμα και ελαφρύ γεύμα.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης

Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης

Οι Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης, ή "τγανιτέλια" όπως τους λέμε εμείς οι Μυτιληνιοί, είναι ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο και απίστευτα εύκολο ορεκτικό ή κυρίως πιάτο που θα λατρέψετε! Με το φρέσκο δυόσμο και τη φέτα, είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν την καρδιά σας.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτούς τους λαχταριστούς Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης θα χρειαστούμε:

  • 3 Μεγάλα κολοκύθια
  • Αλάτι (για να στραγγίξουν τα κολοκύθια)
  • Μπόλικο φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • Λίγο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο, προαιρετικά)
  • 2-3 Αυγά
  • 300 γρ. Τυρί (φέτα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο ή θρυμματισμένο)
  • Λίγο Ελαιόλαδο (για το μείγμα)
  • Λίγο Πιπέρι (κατά βούληση)
  • 3 κ.σ. Τριμμένη φρυγανιά
  • Αλεύρι φαρίνα (περίπου 100 γρ., ή όσο χρειαστεί μέχρι να χυλώσει το μείγμα)
  • Λάδι για τηγάνισμα (π.χ. ηλιέλαιο)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτούς τους μοσχομυριστούς Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης:

  1. Προετοιμάζω τα κολοκύθια:
    Τρίβω τα 3 μεγάλα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη.
    Τα αλατίζω καλά και τα αφήνω σε ένα σουρωτήρι για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή και περισσότερο), για να στραγγίσουν όλα τα υγρά τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να γίνουν τραγανοί οι κολοκυθοκεφτέδες. Στη συνέχεια, τα στύβω πολύ καλά με τα χέρια μου ή με μία πετσέτα για να φύγει όλο το περιττό νερό.
  2. Ετοιμάζω το μείγμα:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τα στραγγισμένα κολοκύθια.
    Προσθέτω τον μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (αν χρησιμοποιήσω), τα 2-3 αυγά, τη θρυμματισμένη φέτα (ή το τριμμένο κεφαλοτύρι), λίγο ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι.
    Ρίχνω τις 3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά και σιγά-σιγά προσθέτω το αλεύρι φαρίνα (περίπου 100 γρ. αρχικά), ανακατεύοντας συνεχώς με τα χέρια μου, μέχρι το μείγμα να χυλώσει και να μπορεί να πάρει σχήμα. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι ή φρυγανιά.
  3. Τηγανίζω τους κολοκυθοκεφτέδες:
    Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω αρκετό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι να καπνίζει.
    Παίρνω κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνω προσεκτικά στο ζεστό λάδι. Μπορώ να τους δώσω ελαφρώς επίπεδο σχήμα με το πίσω μέρος του κουταλιού ή με τα χέρια μου.
    Τηγανίζω τους κολοκυθοκεφτέδες για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανοί.
    Αφαιρώ τους έτοιμους κολοκυθοκεφτέδες με μία τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι.
  4. Σερβίρω:
    Σερβίρω τους Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης ζεστούς, σκέτους ή με μία δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο.

Notes

Tips για τους Τέλειους Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Κολοκυθοκεφτέδες Μυτιλήνης σας ακαταμάχητοι! Το πιο σημαντικό βήμα είναι το καλό στράγγισμα των κολοκυθιών, καθώς αν έχουν υγρά, οι κεφτέδες θα γίνουν λασπωτοί και δεν θα τηγανιστούν σωστά. Μη φοβηθείτε να πιέσετε πολύ δυνατά! Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως μαϊντανό ή άνηθο, αν σας αρέσουν. Επίσης, αν θέλετε να τους ψήσετε αντί να τους τηγανίσετε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, απλώστε τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή

 

Προηγούμενο άρθροΣκόρδο για την Υγεία των Αυτιών: Φυσική Ανακούφιση και Προστασία
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο Μαριναρισμένο σε Μπύρα με Μουστάρδα: Απίστευτα Ζουμερό!