Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Αυτή η κολοκυθόπιτα είναι από τις αγαπημένες μου, γιατί είναι γεμάτη γεύση και αρώματα. Είναι ιδανική για ένα ελαφρύ μεσημεριανό, ένα βραδινό ή ακόμα και για κολατσιό. Εγώ τη φτιάχνω συχνά, ειδικά τώρα που έχει φρέσκα λαχανικά, και όλοι στο σπίτι την τιμούν δεόντως!

Κολοκυθόπιτα με Λαχανικά και Τυριά

Ένα κομμάτι χρυσαφένιας, τραγανής κολοκυθόπιτας με εμφανή τη γέμιση λαχανικών και τυριών, τοποθετημένο σε ξύλινη επιφάνεια.

Λαχταριστή κολοκυθόπιτα με φρέσκα λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, καρότα) και δύο τυριά. Μια εύκολη και μυρωδάτη συνταγή για πεντανόστιμη σπιτική πίτα.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 55 minutes
Additional Time 10 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes

Ingredients

  • 500 γραμμάρια κολοκύθια
  • 1 μέτρια μελιτζάνα
  • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι (περίπου 3-4 κρεμμυδάκια)
  • 2 καρότα
  • Λίγος άνηθος (ένα ματσάκι ψιλοκομμένο, ή όσο σας αρέσει)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • 300 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γραμμάρια ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • Αλάτι (λίγο, γιατί η φέτα είναι αλμυρή)
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Έτοιμο φύλλο για πίτα (εγώ χρησιμοποιώ χωριάτικο ή φύλλο κρούστας)
  • Λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Πλένω καλά τα κολοκύθια, τη μελιτζάνα και τα καρότα. Τα τρίβω στον χοντρό τρίφτη (τα κολοκύθια και τα καρότα) ή τα κόβω σε πολύ μικρά κυβάκια (τη μελιτζάνα). Ψιλοκόβω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζω λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνω. Ρίχνω τα τριμμένα κολοκύθια, τη μελιτζάνα, τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα τσιγαρίζω καλά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν όλα τα υγρά τους. Είναι σημαντικό να μην έχουν καθόλου υγρασία στο τέλος, για να μην πανιάσει η πίτα.
  3. Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τα τσιγαρισμένα λαχανικά, τη θρυμματισμένη φέτα, το ανθότυρο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο αλάτι (δοκιμάζω πρώτα λόγω της φέτας), πιπέρι και πάπρικα. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
  5. Λαδώνω καλά ένα ταψί. Στρώνω ένα φύλλο πίτας στον πάτο του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο. Συνεχίζω με 2-3 ακόμα φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα, μέχρι να καλύψω τον πάτο του ταψιού.
  6. Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα φύλλα.
  7. Σκεπάζω τη γέμιση με άλλα 3-4 φύλλα, λαδώνοντας και αυτά ενδιάμεσα. Γυρίζω τις άκρες των κάτω φύλλων προς τα μέσα, πάνω από τα πάνω φύλλα, για να κλείσω την πίτα.
  8. Χαράζω την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και ραντίζω με ένα μείγμα από λίγο νερό και λίγο ελαιαιόλαδο.
  9. Πασπαλίζω με σουσάμι.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα (ή στις αντιστάσεις), για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ωραία και να γίνει τραγανή.

Καλή σας απόλαυση!

Notes

Η Συνταγή είναι της κας Κυριακη Μανη

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή