Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό φαγητό που ξυπνά μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, από τα τραπέζια των γιορτών και τις Κυριακές στο χωριό.

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνατες
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Χυμός από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι, φρεσκοτριμμένα
1/2-1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετήστε τις πατάτες.
Ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά για να πάει παντού η γεύση.
Τοποθετήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από τις πατάτες. Ρίξτε από πάνω τον χυμό λεμονιού και το νερό.
Αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλο να μείνει ζουμερό και οι πατάτες να μαλακώσουν.

Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30-45 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και οι πατάτες να είναι τραγανές.
Αφού βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές:

Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια ή πιπεριές.
Αν θέλετε ένα πιο έντονο λεμονάτο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και το ξύσμα του λεμονιού.
Για μια πιο πλούσια σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κρασί ή ζωμό κοτόπουλου.
Για μια τραγανή κρούστα, μπορείτε να ανακατέψετε τις πατάτες με λίγο αλεύρι πριν τις ψήσετε.

Απολαύστε το φαγητό σας!

H Φωτό είναι της κας Lena Totsika