Το Κοτόπουλο με Πλιγούρι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, αγαπημένο από παιδιά, που συνδυάζει πλούσιο ζωμό, μαλακό κοτόπουλο και το θρεπτικό πλιγούρι. Καθώς η διαδικασία ξεκινά με τον βρασμό του κοτόπουλου, αποκτά έναν εξαιρετικά πλούσιο ζωμό που απορροφά το πλιγούρι, κάνοντας το φαγητό πραγματικά νόστιμο. Επειδή η προσθήκη φρέσκιας ντομάτας, σκόρδου και πάπρικας δίνει βάθος στη γεύση, είναι ένα πλήρες και αγαπημένο γεύμα. Επομένως, αν θέλετε να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή γεύση Ελλάδας, γιατί να μην το ετοιμάσετε; 

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Κοτόπουλο με Πλιγούρι

Κοτόπουλο με Πλιγούρι, σερβιρισμένο με φέτα

Φτιάξτε το παραδοσιακό Κοτόπουλο Εβρίτικο με Πλιγούρι! Σιγοβρασμένο κοτόπουλο, πλούσια γεύση ντομάτας, αρώματα κρεμμυδιού και σκόρδου και μοσχοβολιστό πλιγούρι.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Additional Time 25 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

Για το Κοτόπουλο & Ζωμό:

  • 1 Κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
  • Νερό - Για τον βρασμό

Για τη Σάλτσα & Πλιγούρι:

  • Ελαιόλαδο - Μπόλικο
  • 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 Ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. Σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) - Ντοματάκια αποφλοιωμένα (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, μαζί με τον χυμό τους)
  • 2 1/2 φλιτζάνια - Ζωμός κοτόπουλου (από τον βρασμό)
  • 1 φλιτζάνα - Πλιγούρι (γεμάτη)
  • Αλάτι - Κατά βούληση
  • Πιπέρι - Κατά βούληση
  • Πάπρικα - Μπόλικη

Για το Σερβίρισμα (προαιρετικά):

  • Φέτα

Instructions

1. Βρασμός Κοτόπουλου:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο με νερό που βράζει.

Ξαφρίζουμε τους αφρούς τα πρώτα 5 λεπτά.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.

2. Προετοιμασία Ζωμού & Κοτόπουλου:

Αφαιρούμε το κοτόπουλο. Μόλις κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε μερίδες.

Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και τον κρατάμε για τη συνταγή.

3. Σοτάρισμα:

Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες κοτόπουλου και τις σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

4. Σάλτσα:

Μόλις ροδίσει το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το 1 ξερό κρεμμύδι και τη 1 σκ. σκόρδο. Σοτάρουμε για λίγο.

Προσθέτουμε την κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια) μαζί με τον χυμό τους.

Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

5. Πλιγούρι & Σιγοβράσιμο:

Προσθέτουμε 2 1/2 φλιτζάνια από τον ζωμό κοτόπουλου που κρατήσαμε και 1 γεμάτη φλιτζάνα πλιγούρι.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπόλικη πάπρικα.

Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το πλιγούρι.

6. Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, απολαμβάνοντας το μαζί με μπόλικη φέτα!

Η Συνταγή είναι της κας Ελίνα Σκλάβου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για το Κοτόπουλο με Πλιγούρι

Ζωμός: Η ποιότητα του ζωμού είναι το κλειδί για το πόσο νόστιμο θα γίνει το πλιγούρι. Φροντίστε να ξαφρίσετε καλά το κοτόπουλο για να έχετε έναν καθαρό και πεντανόστιμο ζωμό.

Σοτάρισμα: Το σοτάρισμα των μερίδων κοτόπουλου μετά τον βρασμό, κλειδώνει τη γεύση και τους δίνει ένα ωραίο χρώμα και άρωμα πριν μπουν στη σάλτσα.

Πλιγούρι: Η αναλογία είναι 2,5 προς 1 (ζωμός προς πλιγούρι). Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε συχνά το πλιγούρι κατά το σιγοβράσιμο, για να μην λασπώσει.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: