Το Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα έχει αυτό το φανταστικό κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα και μια σάλτσα που είναι τόσο πλούσια, κρεμώδης και γεμάτη αρώματα.
Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Είναι λίγο πικάντικη, αλλά τόσο-όσο για να σε "ξυπνήσει" χωρίς να σε κάψει. Και με το αρωματικό ινδικό ρύζι, είναι ένα γεύμα που σε ταξιδεύει! Το μείγμα γκαραμ μασαλα θα το βρούμε στο εμπόριο, κυρίως στα μπαχαράδικα.
Ingredients
- Υλικά
- (Για 4 μερίδες)
- Για το Μαρινάρισμα του Κοτόπουλου:
- 700 γρ. μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλο, κομμένα σε μπουκιές
- 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο)
- 2 κουταλάκια του γλυκού garam masala
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού ήπια πάπρικα (ή σκόνη τσίλι)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Για τη Σάλτσα Tikka:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) σάλτσα ντομάτας (passata)
- ½ κουταλάκι του γλυκού ήπια πάπρικα (ή σκόνη τσίλι)
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
- Αλάτι & πιπέρι (ανάλογα με τα γούστα)
- Για το Ρύζι:
- 2 κούπες ρύζι Basmati
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) γάλα καρύδας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 ολόκληροι λοβοί κάρδαμο (ή 3 ολόκληρα γαρίφαλα)
- Νερό
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊◌🍳┊
Σε ένα μπολ, βάζω όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου. Ανακατεύω καλά να καλυφθούν όλα τα κομμάτια κοτόπουλου. Το σκεπάζω και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει (ιδανικά 4 ώρες ή και όλο το βράδυ).
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτω τα κομμάτια κοτόπουλου σε δόσεις, χωρίς να το παραγεμίσω, και τα σοτάρω για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βγάζω από το τηγάνι και τα αφήνω στην άκρη.
Για τη Σάλτσα Tikka:
Στο ίδιο τηγάνι, λιώνω το βούτυρο. Ρίχνω το χοντροκομμένο κρεμμύδι και το μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει. Μετά προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τζίντζερ και τα σοτάρω για 1 λεπτό, μέχρι να μυρίσουν.
Προσθέτω όλα τα μπαχαρικά για τη σάλτσα (garam masala, κύμινο, κουρκουμά, κόλιανδρο) και ανακατεύω για περίπου 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα και αλατοπιπερώνω. Αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 λεπτά, ή μέχρι να πήξει αρκετά.
Ανακατεύω μέσα στην σάλτσα την κρέμα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη. Προσθέτω το κοτόπουλο με τους χυμούς του και μαγειρεύω για άλλα 15 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι ψημένο και η σάλτσα παχύρρευστη και να κοχλάζει.
Ρύζι Basmati:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζω το ρύζι, το ξυλάκι κανέλας και τους λοβούς κάρδαμου (ή γαρίφαλα).
Προσθέτω το γάλα καρύδας και αρκετό νερό ώστε το σύνολο των υγρών να είναι 5 κούπες (μαζί με το γάλα καρύδας).
Το αφήνω να πάρει βράση και μετά χαμηλώνω τη φωτιά. Σιγοβράζω μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει.
Σερβίρω το Chicken Tikka Masala ζεστό, περιχύνοντας το ρύζι με τη σάλτσα και τα κομμάτια κοτόπουλου. Καλή σας απόλαυση!
Notes
H συνταγή είναι της κας Lolly's Kitchen

- Για το κοτόπουλο: Αν δεν έχετε μπούτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στήθος κοτόπουλου, αλλά τα μπούτια γίνονται πιο ζουμερά.
- Για τα μπαχαρικά: Αν δεν έχετε όλα τα μπαχαρικά, μην αγχωθείτε! Τα βασικά είναι το garam masala, το κύμινο και ο κουρκουμάς.
- Πικάντικη γεύση: Αν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά, αυξήστε την ποσότητα της πάπρικας ή προσθέστε φρέσκια πιπεριά τσίλι.