Το Κοτόπουλο Φρικασέ Με Μαρούλι είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κοτόπουλου με τη δροσιά των λαχανικών και τη βελούδινη υφή της σάλτσας αυγολέμονο. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά. Εγώ το προτιμώ γιατί είναι τόσο θρεπτικό όσο και νόστιμο.

Υλικά συνταγής

Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο 1.300 γρ. περίπου (ολόκληρο κοτόπουλο σε μερίδες ή μόνο πόδια ή στήθος σε κομματάκια)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μαρούλια μέτρια (300 γρ. περίπου το ένα) πλυμένα και χοντροκομμένα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμονιών το χυμό
κορν φλάουρ (αν απαιτηθεί)

Εκτέλεση συνταγής


Για το κοτόπουλο: Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες, αν έχετε στήθος σε μικρούς κύβους. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε και καλά το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ.
Ρίχνετε νερό που να σκεπάζει τα υλικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 45 λ ή έως ότου μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. (Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών. Αν έχετε στήθος σε κύβους θα χρειαστείτε το μισό σχεδόν χρόνο μαγειρέματος).
Ρίχνετε στο φαγητό τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε στη κατσαρόλα και τα χοντροκομμένα μαρούλια, αλατοπιπερώνετε το φαγητό και το βράζετε για 10-12 λ περίπου (για να μη λιώσουν τα λαχανικά). Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζετε με τον άνηθο και και το μαϊντανό, αφήνετε να πάρει βράση και σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε τη κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Για το αυγολέμονο: Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε τους κρόκους και αν το φαγητό σας έχει πολλά υγρά ή θέλετε πηχτή τη σάλτσα και 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ και τα χτυπάτε καλά με αυγογδάρτη να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε τμηματικά σάλτσα από το φαγητό εναλλάξ με το χυμό λεμονιού στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη “κόψει” το αυγό. Συνεχίζετε τη διαδικασία, μέχρι να νιώσετε τη βάση του μπολ να ζεσταίνετε καλά. Περιχύνετε με το μείγμα αυγολέμονο το φρικασέ, ανακινείτε τη κατσαρόλα με το φαγητό και σερβίρετε.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Κοτόπουλο Φρικασέ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κοτόπουλο: Για το φρικασέ, προτιμήστε ένα κοτόπουλο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής για πιο πλούσια γεύση.
  • Λαχανικά: Το μαρούλι δεν πρέπει να το παραβράσετε, για να μη λιώσει και για να διατηρήσει το χρώμα του.
  • Αυγολέμονο: Για να μην “κόψει” το αυγολέμονό σας, φροντίστε να μην το ρίξετε ποτέ σε φαγητό που βράζει. Είναι σημαντικό να το προσθέσετε με τη φωτιά σβηστή.
  • Κορν φλάουρ: Αν θέλετε πιο παχύρρευστη σάλτσα, το κορν φλάουρ στο αυγολέμονο είναι η λύση. Αλλά ακόμα και χωρίς αυτό, η σάλτσα θα δέσει σωστά.

ΠΗΓΗ: Ria RiaΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ