Τρώγονται οι κουραμπιέδες το καλοκαίρι; Αν τρώγονται λέει! Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά και αυτή η συνταγή για Κουραμπιέδες ούζου είναι τόσο νόστιμη που τους φτιάχνω όλο τον χρόνο. Η μυρωδιά τους είναι τόσο μεθυστική που, όπως είδατε και εγώ, έφερε όλη την πολυκατοικία στην πόρτα μου! Είναι μια συνταγή που μοιράζομαι με πολλή αγάπη και είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψετε.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κουραμπιέδες ούζου
Οι Κουραμπιέδες ούζου είναι μία υπέροχη παραλλαγή του κλασικού χριστουγεννιάτικου γλυκού, με το ούζο να τους δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα που τους κάνει ακαταμάχητους. Η υφή τους είναι τόσο αφράτη που λιώνουν στο στόμα. Εγώ τους φτιάχνω συχνά και τους απολαμβάνω με τον ελληνικό καφέ μου, γιατί η γεύση τους με ταξιδεύει!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτούς τους υπέροχους Κουραμπιέδες ούζου θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. Βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζανάκι του καφέ Ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού Ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ Ούζο
- 3 Βανίλιες (σε σκόνη)
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού Αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτούς τους μοναδικούς κουραμπιέδες.
για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ούζο, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ. Σε μια μεγάλη λεκάνη, αδειάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ζυμώνουμε για τελευταία φορά, απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
για το ψήσιμο
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε (στρογγυλοί, μακρόστενοι, κλπ.). Τους τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
για το τελείωμα
Μόλις βγουν από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, περίπου 5 λεπτά, για να μην διαλυθούν. Αφού κρυώσουν, τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σουρωτήρι για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Η Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Κουραμπιέδες ούζου σας ακόμα πιο επιτυχημένοι:
- Βούτυρο: Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να αφρατέψει σωστά με τη ζάχαρη.
- Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, καθώς η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού και την υγρασία του βουτύρου. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει.
- Ούζο: Μην ανησυχείτε για την έντονη γεύση του ούζου, καθώς στο ψήσιμο εξατμίζεται το αλκοόλ και μένει μόνο το διακριτικό άρωμα του γλυκάνισου.
- Αμύγδαλα: Καβουρδίστε ελαφρά τα αμύγδαλα για να βγάλουν τα αρώματά τους, αλλά προσέξτε να μην τα κάψετε.
- Ζάχαρη άχνη: Πασπαλίστε τους κουραμπιέδες με άχνη όσο είναι ακόμα ζεστοί, αλλά όχι καυτοί, για να κολλήσει καλύτερα η ζάχαρη.








