Ραβανί βυζαντινό

θα χρειαστούμε:

Για τη βάση:
250 γραμμάρια γάλα
300 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 γραμμάρια ζάχαρη
1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κ. γλυκού κοφτό μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα σε σκόνη
Για το σιρόπι:
1 ξυλάκι κανέλα
350 γραμμάρια νερό
350 γραμμάρια ζάχαρη
Για τη βάση:
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. κορν φλάουρ
200 γρ. σαντιγί

Εκτέλεση:

Για τη βάση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη,το μπέικιν πάουντερ,τη σόδα,το γάλα,τη μαστίχα,το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί (32×25 εκατοστών) και απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα (μαρίζ κατά προτίμηση).Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 20 λεπτά.Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε το νερό,τη ζάχαρη και την κανέλα σε μία κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου πάρει μία βράση και λιώσει και η ζάχαρη.Έπειτα πάνω στην κρύα βάση περιχύνουμε το καυτό σιρόπι.

Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 450 γραμμάρια από το γάλα,τη μισή ζάχαρη,τη βανίλια την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί (δεν ανακατεύουμε εδώ).Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους,την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός.Βάζουμε έπειτα το υπόλοιπο γάλα,το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ξανά.Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε λίγο-λίγο στο μείγμα με τους κρόκους ενώ δεν σταματάμε να ανακατεύουμε.Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μας μέχρι να δέσει καλά η κρέμα.Τα βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει όλο.Το χύνουμε σε ένα μπολ,βάζουμε από πάνω μία διάφανη μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή με μία ώρα.

Είμαστε τώρα έτοιμοι να συνθέσουμε το γλυκό.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα και ανακατεύουμε καλά για γίνει αφράτη.Βάζουμε και τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα μαρίζ ώστε να αναμιχθούν σε μία αφράτη κρέμα.Την βάζουμε πάνω από τη βάση και την απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνειά της.Βάζουμε όλο το ταψί στο ψυγείο για 50 λεπτά τουλάχιστον.Ρίχνουμε από πάνω κανέλα σε σκόνη και σερβίρουμε…

ΠΗΓΗ: mnimesellinismou.com

Προηγούμενο άρθροΑρνάκι Ατζέμ Πιλάφι της Ντίνας Νικολάου
Επόμενο άρθροΣαλάτα Φακές Ταμπουλέ (…και νηστίσιμη)