Το Κουσάφι , ή αλλιώς Χοσάφι (από την τουρκική λέξη hoşaf που σημαίνει κομπόστα), είναι ένα παραδοσιακό και τονωτικό γλυκό/ρόφημα των Μικρασιατών, ιδιαίτερα δημοφιλές στο Αϊβαλί και σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια κομπόστα με αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα , αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο . Ήταν και παραμένει ένα ιδανικό κέρασμα για τις ημέρες της νηστείας ή τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Κουσάφι:
- 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού – Σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
- 1 φλυτζάνι τσαγιού – Ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 1 μέτριο – Μήλο (κομμένο σε κύβους)
- 1 μέτριο – Κυδώνι (κομμένο σε κύβους, προαιρετικά)
- 8 – Ξερά δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι, προαιρετικά)
- 2-3 – Ξυλάκια κανέλα
- 10-12 – Γαρύφαλα (μοσχοκάρφια)
- 1 1/2 λίτρο – Νερό
Για το Στολισμό:
- Λίγα – Αμύγδαλα (ασπρισμένα και κομμένα σε φέτες ή χοντροκομμένα)
- Λίγη – Κανέλα (τριμμένη, για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Σταφίδας:
Σε ένα μπολ, βάζουμε τις σταφίδες και τις καλύπτουμε με νερό . Τις αφήνουμε για μία ώρα , ώστε να μαλακώσουν λίγο και να φουσκώσουν . Αυτό εξασφαλίζει ότι θα είναι αφράτες όταν μπουν να βράσουν και δε θα διαλυθούν από την αιφνίδια ενυδάτωση.
Μετά το μούλιασμα, τις σουρώνουμε καλά.
Β. Βράσιμο Μπαχαρικών και Φρούτων:
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το 1 1/2 λίτρο φρέσκο νερό . Βάζουμε τα ξυλάκια κανέλας και τα μοσχοκάρφια ( γαρύφαλα ) και βράζουμε για 20 λεπτά ώστε να αρωματιστεί το νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τις σταφίδες και τα φρούτα ( μήλο , κυδώνι , δαμάσκηνα ). Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Γ. Ολοκλήρωση:
Προσοχή , δεν πρέπει να βράσει τόσο ώστε να δέσει πυκνό σιρόπι . Πρέπει να είναι πιο νερουλό , σαν της κομπόστας .
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστό. Το Κουσάφι τρώγεται ζεστό ή κρύο .
Στολίζουμε με τ’ αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με κανέλα πριν το σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση !
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Μούλιασμα): 1 ώρα
Χρόνος Βρασμού: Περίπου 40 λεπτά (20′ μπαχαρικά + 20′ φρούτα)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Αυθεντικό Άρωμα Μικράς Ασίας
Φρούτα: Το κουσάφι γίνεται παραδοσιακά με ό,τι αποξηραμένα φρούτα υπάρχουν. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα ξηρά φρούτα, όπως αποξηραμένα βερίκοκα , σύκα ή αχλάδια (κομμένα σε κύβους) για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
Σιρόπι: Το μυστικό είναι να μη δέσει πολύ το υγρό. Αν θέλετε να το σερβίρετε ως ζεστό ρόφημα ( τσάι ), κρατήστε το σιρόπι πιο αραιό . Αν το θέλετε ως γλυκό επιδόρπιο, μπορείτε να το αφήσετε να βράσει λίγο παραπάνω.
Μούλιασμα: Το μουλίασμα της σταφίδας και των άλλων ξηρών φρούτων (αν τα χρησιμοποιήσετε) για τουλάχιστον μία ώρα είναι σημαντικό για να μαλακώσουν και να ενυδατωθούν πριν το βράσιμο.
Σερβίρισμα: Σερβίρεται ζεστό τις κρύες μέρες ή δροσερό το καλοκαίρι. Συνοδέψτε το με μία κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό καϊμάκι για μια πιο πλούσια εκδοχή.
Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Ρεβανί με Σιρόπι και Κανέλα (Σαμαλί)
Πολίτικη Μουσταλευριά με Πετιμέζι
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη











