Το Κουσάφι , ή αλλιώς Χοσάφι (από την τουρκική λέξη hoşaf που σημαίνει κομπόστα), είναι ένα παραδοσιακό και τονωτικό γλυκό/ρόφημα των Μικρασιατών, ιδιαίτερα δημοφιλές στο Αϊβαλί και σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια κομπόστα με αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα , αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο . Ήταν και παραμένει ένα ιδανικό κέρασμα για τις ημέρες της νηστείας ή τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Κουσάφι:

  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού – Σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού – Ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
  • 1 μέτριο – Μήλο (κομμένο σε κύβους)
  • 1 μέτριο – Κυδώνι (κομμένο σε κύβους, προαιρετικά)
  • 8 – Ξερά δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι, προαιρετικά)
  • 2-3 – Ξυλάκια κανέλα
  • 10-12 – Γαρύφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 1 1/2 λίτρο – Νερό

Για το Στολισμό:

  • Λίγα – Αμύγδαλα (ασπρισμένα και κομμένα σε φέτες ή χοντροκομμένα)
  • Λίγη – Κανέλα (τριμμένη, για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Σταφίδας:

Σε ένα μπολ, βάζουμε τις σταφίδες και τις καλύπτουμε με νερό . Τις αφήνουμε για μία ώρα , ώστε να μαλακώσουν λίγο και να φουσκώσουν . Αυτό εξασφαλίζει ότι θα είναι αφράτες όταν μπουν να βράσουν και δε θα διαλυθούν από την αιφνίδια ενυδάτωση.

Μετά το μούλιασμα, τις σουρώνουμε καλά.

Β. Βράσιμο Μπαχαρικών και Φρούτων:

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το 1 1/2 λίτρο φρέσκο νερό . Βάζουμε τα ξυλάκια κανέλας και τα μοσχοκάρφια ( γαρύφαλα ) και βράζουμε για 20 λεπτά ώστε να αρωματιστεί το νερό.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τις σταφίδες και τα φρούτα ( μήλο , κυδώνι , δαμάσκηνα ). Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Γ. Ολοκλήρωση:

Προσοχή , δεν πρέπει να βράσει τόσο ώστε να δέσει πυκνό σιρόπι . Πρέπει να είναι πιο νερουλό , σαν της κομπόστας .

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστό. Το Κουσάφι τρώγεται ζεστό ή κρύο .

Στολίζουμε με τ’ αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με κανέλα πριν το σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση !


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος Αναμονής (Μούλιασμα): 1 ώρα

Χρόνος Βρασμού: Περίπου 40 λεπτά (20′ μπαχαρικά + 20′ φρούτα)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αυθεντικό Άρωμα Μικράς Ασίας

Φρούτα: Το κουσάφι γίνεται παραδοσιακά με ό,τι αποξηραμένα φρούτα υπάρχουν. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα ξηρά φρούτα, όπως αποξηραμένα βερίκοκα , σύκα ή αχλάδια (κομμένα σε κύβους) για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

Σιρόπι: Το μυστικό είναι να μη δέσει πολύ το υγρό. Αν θέλετε να το σερβίρετε ως ζεστό ρόφημα ( τσάι ), κρατήστε το σιρόπι πιο αραιό . Αν το θέλετε ως γλυκό επιδόρπιο, μπορείτε να το αφήσετε να βράσει λίγο παραπάνω.

Μούλιασμα: Το μουλίασμα της σταφίδας και των άλλων ξηρών φρούτων (αν τα χρησιμοποιήσετε) για τουλάχιστον μία ώρα είναι σημαντικό για να μαλακώσουν και να ενυδατωθούν πριν το βράσιμο.

Σερβίρισμα: Σερβίρεται ζεστό τις κρύες μέρες ή δροσερό το καλοκαίρι. Συνοδέψτε το με μία κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό καϊμάκι για μια πιο πλούσια εκδοχή.

Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Ρεβανί με Σιρόπι και Κανέλα (Σαμαλί)

Κομπόστα Φθινοπωρινών Φρούτων

Πολίτικη Μουσταλευριά με Πετιμέζι


Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη