Το Κυδώνι Γλυκό του Κουταλιού είναι ένα από τα πιο αρωματικά και νόστιμα παραδοσιακά γλυκά. Το κυδώνι, με την ιδιαίτερη υφή και τη μοναδική του γεύση, μετατρέπεται σε ένα διαφανές, χρυσαφένιο ή ακόμα και βαθύ κόκκινο γλυκό, ανάλογα με τον χρόνο βρασμού. Το άρωμα της αρμπαρόριζας το απογειώνει!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Βασικά Συστατικά:

  • 1 κιλό – Κυδώνια (καθαρισμένα)
  • 750 γρ. – Ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι – Νερό
  • ⅓ φλ. τσαγιού – Αμύγδαλα (ασπρισμένα)
  • 1½ – Λεμόνι (το χυμό του)

Αρωματικά:

  • 1 κλωνάρι – Αρμπαρόριζα (ή 2 βανίλιες)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Κυδωνιού:

1. Καθάρισμα: Καθαρίζουμε ένα – ένα τα κυδώνια . Αφαιρούμε την καρδιά , καθαρίζουμε τη φλούδα , τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει.

2. Κοπή Ρολών: Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια ή μικρά μπαστουνάκια, ανάλογα με το πώς τα θέλουμε.

3. Διατήρηση: Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό με το χυμό του ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν .

4. Πλύσιμο: Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε , τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά .

Β. Δύο Φάσεις Βρασμού:

1. Πρώτο Βράσιμο: Βάζουμε τα κυδώνια σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό . Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά , ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα βγάλουν.

2. Αναμονή: Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι για 24 ώρες .

3. Δεύτερο Βράσιμο: Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά , μέχρι να βράσει το κυδώνι , να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι .

4. Δέσιμο Σιροπιού: Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται.

Γ. Τελείωμα:

1. Άρωμα & Συντήρηση: Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα (ή τη βανίλια), τ’ αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

2. Αποθήκευση: Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα .

Δ. Παραλλαγή Κόκκινου Κυδωνιού (Προαιρετικά):

1. Χρόνος: Αν το κάνουμε κόκκινο , θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα βράσιμο (ακόμα και 1-2 ώρες επιπλέον), οπωσδήποτε μισοσκεπασμένο , σε χαμηλή φωτιά (θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κι άλλο νερό). Θα γίνει πιο σκληρό και θα πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Βρασμού (Φάση 1): 5 λεπτά

Χρόνος Αναμονής: 24 ώρες

Χρόνος Βρασμού (Φάση 2 – Δέσιμο): 30 – 60 λεπτά (για κίτρινο), 90 – 180 λεπτά (για κόκκινο)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 25 ώρες


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αρωματικό Γλυκό με Τέλεια Υφή

Κόκκινο Χρώμα: Το κόκκινο χρώμα οφείλεται στους πολύωρους βρασμούς του κυδωνιού. Όσο περισσότερο βράζει, τόσο πιο σκούρο γίνεται. Για να γίνει κόκκινο, μπορείτε να προσθέσετε και τα κουκούτσια του κυδωνιού δεμένα σε ένα τουλπάνι, καθώς περιέχουν πηκτίνη και χρωστική.

Ξάφρισμα: Το προσεκτικό ξάφρισμα μετά τον πρώτο βρασμό είναι απαραίτητο για να παραμείνει το σιρόπι διαυγές και να μη θολώσει.

Διατήρηση Χρώματος: Τα κομμένα κυδώνια πρέπει οπωσδήποτε να μπουν αμέσως σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν λόγω της οξείδωσης.

Δέσιμο Σιροπιού: Ο σωστός χρόνος για να δέσει το σιρόπι είναι όταν αφαιρέσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξετε τον χυμό λεμονιού . Αν το σιρόπι είναι πολύ αραιό, βράστε το για λίγα λεπτά ακόμα, αφού αφαιρέσετε τα κυδώνια για να μη λιώσουν.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γλυκό Περγαμόντο

Γλυκό Σταφύλι

Μαρμελάδα Κυδώνι