Το Κωκ ταψιού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής ζαχαροπλαστικής και με αυτή τη συνταγή θα μπορέσετε να το φτιάξετε εύκολα, χωρίς πολύ κόπο. Η αφράτη βάση, η βελούδινη κρέμα και το γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας δημιουργούν ένα ακαταμάχητο γλυκό. Εγώ το φτιάχνω όταν έχω πολλούς καλεσμένους και πάντα με ρωτάνε τη συνταγή.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κωκ ταψιού

Το Κωκ ταψιού αφράτο, ένα γλυκό που όλοι αγαπάμε και τώρα μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα για όλη την οικογένεια, χωρίς να χρειάζεται να φτιάχνετε κομμάτι-κομμάτι. Είναι πολύ πιο απλό και το αποτέλεσμα είναι εξίσου αφράτο και ζουμερό.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό σε ταψί 30 εκ., θα χρειαστούμε:
Για το παντεσπάνι:
- 7 Αυγά
- 400 γρ. Ζάχαρη
- 400 γρ. Αλεύρι
- 2 Βανίλιες
- 1 Μπέικιν πάουντερ
- 7 κ.σ. Νερό
Για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι Γάλα
- Το ζουμί από 1 κομπόστα
Για την κρέμα:
- 1 κιλό Γάλα
- 6 κ.σ. Αλεύρι
- 3 κ.σ. Κάστερ πάουντερ
- 200 γρ. Ζάχαρη
- 200 ml Κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο σοκολάτας:
- 200 ml Κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. Μέλι
- 200 γρ. Κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Instructions
Για να φτιάξετε το κωκ ταψιού για 30αρι ταψί ξεκινάτε χτυπώντας τα αυγά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το χτύπημα. Αφού το μείγμα είναι έτοιμο, ψήνετε το παντεσπάνι στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, πάνω-κάτω. Μόλις ψηθεί, το κόβετε στη μέση και το σιροπιάζετε ελαφρά με γάλα ανακατεμένο με ζουμί από κομπόστα.
Για την κρέμα, αναμειγνύετε το γάλα, το αλεύρι, το κάστερ πάουντερ, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
Τέλος, για τη σοκολάτα που θα πάει από πάνω, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Μόλις ζεσταθεί, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας πολύ καλά. Περιχύνετε το γλυκό σας με τη σοκολάτα και στολίζετε με λίγη τριμμένη σοκολάτα. Έτσι, το κωκ ταψιού είναι έτοιμο.
Η Συνταγή είναι της κας Μένια Στεφοπούλου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κωκ ταψιού σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Παντεσπάνι: Για να είναι ακόμα πιο αφράτο το παντεσπάνι, βεβαιωθείτε ότι έχετε χτυπήσει πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφρός.
- Κρέμα: Προσθέστε το αλεύρι και το κάστερ πάουντερ κοσκινισμένα για να αποφύγετε τους σβόλους.
- Γλάσο: Αφήστε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς πριν το ρίξετε πάνω στο γλυκό, ώστε να μην λιώσει η κρέμα.