Το Λαδοραβανί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, που μου φέρνει στο μυαλό γεύσεις από τα παλιά. Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά ξεχωριστή, γιατί δεν χρειάζεται ούτε αυγά ούτε γάλα, επομένως είναι ιδανική για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν μια vegan διατροφή. Με λίγα και απλά υλικά, φτιάχνουμε ένα υπέροχο, σιροπιαστό γλυκό που είναι σίγουρο ότι θα αρέσει σε όλους. Είναι ένα γλυκό που μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και να το απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας.


Υλικά για το Λαδοραβανί

  • 4 ποτήρια νερό
  • Σχεδόν 2 ποτήρια λάδι (σπορέλαιο ή ηλιέλαιο)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό σιμιγδάλι (μισό ψιλό, μισό χοντρό)
  • Αμύγδαλα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
  • Κανελοζάχαρη για το τέλος

Εκτέλεση της Συνταγής

Ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνω να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, προσθέτω σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύω ασταμάτητα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Λαδώνω ένα ταψί μεγέθους 36 εκ. και ρίχνω τη ζύμη. Την απλώνω ομοιόμορφα και τη χαράζω σε κομμάτια σε σχήμα μπακλαβά. Αν θέλω, βάζω ένα αμυγδαλάκι σε κάθε κομμάτι.

Ψήνω το λαδοραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Το αφήνω να ψηθεί καλά μέχρι να ροδίσει. Όταν κρυώσει, το πασπαλίζω με κανελοζάχαρη.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά


Χρήσιμα Tips για το Λαδοραβανί

Για να πετύχετε την ιδανική υφή, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μισό κιλό ψιλό και μισό κιλό χοντρό σιμιγδάλι.

Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ξεκολλήσει από την κατσαρόλα.

Το λαδοραβανί θέλει καλό ψήσιμο για να ροδίσει και να γίνει τραγανό εξωτερικά, ενώ παραμένει αφράτο εσωτερικά.

ΠΗΓΗ: Ρουλα Λυρου