Οι Λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην ελληνική κουζίνα. Το μυστικό τους κρύβεται στην αφράτη γέμιση, στο σωστό τύλιγμα και φυσικά στο βελούδινο αυγολέμονο. Εγώ τους φτιάχνω με ανάμικτο κιμά και το αποτέλεσμα είναι πάντα εξαιρετικό!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

Ενα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραδοσιακά μας φαγητά, τους Λαχανοντολμάδες. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τον πλούσιο κιμά με το γλυκό λάχανο και την υπέροχη σάλτσα αυγολέμονο, και εγώ τους φτιάχνω πάντα όταν θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου με ένα σπιτικό και χορταστικό γεύμα.

Prep Time 25 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 35 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε τους λαχανοντολμάδες, θα χρειαστούμε:

Για τους λαχανοντολμάδες:

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 750 γρ. Κιμάς ανάμικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος)
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι (τριμμένο)
  • 6 κ.σ. Ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι Νερό
  • Μάραθος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 3 Αυγά
  • 3 Λεμόνια (ο χυμός τους)
  • Ζωμός από τους ντολμάδες

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο.

για τη γέμιση
Βράζω το μεγάλο λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Τα αφήνω να κρυώσουν και μετά τα χωρίζω προσεκτικά. Σε ένα μπολ, ανακατεύω τον ανάμικτο κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω το νερό και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

για το τύλιγμα και το μαγείρεμα
Παίρνω ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζω λίγη γέμιση στην άκρη τους. Τα τυλίγω σφιχτά σε ρολάκια. Στρώνω τον πάτο της χύτρας μου με τα χοντρά φύλλα του λάχανου που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω. Τοποθετώ τους ντολμάδες στη χύτρα, τον έναν δίπλα στον άλλο, και τους καλύπτω με νερό μέχρι λίγο πάνω από τη μέση τους. Μαγειρεύω στη χύτρα για 10 λεπτά, αφότου ανεβάσει πίεση. Αν δεν έχω χύτρα, τους μαγειρεύω σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να ψηθεί ο κιμάς.

για το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, χτυπάω τα τρία αυγά με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω σιγά-σιγά τον χυμό από τα λεμόνια, συνεχίζοντας το χτύπημα. Παίρνω ζουμί από τη χύτρα, αφού έχει κρυώσει λίγο, και το προσθέτω σταδιακά στο μείγμα των αυγών και των λεμονιών, συνεχίζοντας το χτύπημα. Το ζεστό ζουμί θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του μείγματος, χωρίς να κόψει το αυγολέμονο.

Ολοκλήρωση του πιάτου
Αφού έχω βγάλει τους λαχανοντολμάδες από τη φωτιά, τους περιχύνω με το αυγολέμονο και κουνάω τη χύτρα ή την κατσαρόλα απαλά, για να πάει παντού η σάλτσα. Τους αφήνω για 5 λεπτά να "δέσουν" και μετά είναι έτοιμοι για σερβίρισμα!

Η Συνταγή είναι της κας Εφη Αγραπιδη

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η συνταγή για Λαχανοντολμάδες σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Λάχανο: Διαλέξτε ένα μεγάλο, στρογγυλό και σφιχτό λάχανο. Για να βράσουν πιο γρήγορα τα φύλλα, μπορείτε να αφαιρέσετε το κοτσάνι πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.
  • Τύλιγμα: Το τύλιγμα είναι σημαντικό. Φροντίστε οι ντολμάδες να είναι σφιχτοί, ώστε να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.
  • Αυγολέμονο: Το πιο σημαντικό tip είναι να μην ρίξετε το κρύο αυγολέμονο στο καυτό φαγητό, γιατί θα κόψει. Πρέπει να το ζεστάνετε σταδιακά με τον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, όπως περιγράφεται στην εκτέλεση.
  • Μαγείρεμα: Αντί για μάραθο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνηθο ή δυόσμο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς, περιχυμένους με μπόλικο αυγολέμονο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή