Λιόψωμο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η γεύση είναι μοναδική και δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο εκτός από λίγο λάδι! Είναι για όλες τις ώρες, για πρωινό προσθέτουμε ένα φλιτζάνι καφέ, για μεσημεριανό ένα ποτήρι μπύρα και για βραδινό ένα ποτήρι κρασί! Η συνταγή για το Λιόψωμο είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα ψωμί που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι Καλαμποκάλευρο
- 2 φλιτζάνια Άσπρο αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού Μαγιά ξερή
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι (περίπου 40 βαθμούς) Χλιαρό νερό
Για το γλυκό (προσθήκες):
- Αποξηραμένες Λιαστές ντομάτες
- Σταφιδελιές
- Ρίγανη
Για την επικάλυψη:
- Λίγο Αλεύρι (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ανακατεύουμε καλά τα ξηρά υλικά (καλαμποκάλευρο, άσπρο αλεύρι, ξερή μαγιά, αλάτι). Προσθέτουμε τη ρίγανη.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια μπάλα ζύμης. Δεν χρειάζεται δυνατό ζύμωμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 έως 24 ώρες. Αυτή η αργή διαδικασία δίνει καλύτερη γεύση στο Λιόψωμο.
Προσθέτουμε στη ζύμη τις λιαστές ντομάτες και τις σταφιδελιές και ζυμώνουμε απαλά να ενσωματωθούν.
Η ζύμη μεταφέρεται σε ένα καλάθι (ή μπολ) στρωμένο με πανί και πασπαλισμένη με αλεύρι και αφήνεται για 1-2 ώρες για τη δεύτερη ανύψωση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς και ταυτόχρονα ζεσταίνουμε μια μαντεμένια κατσαρόλα (ή πυρίμαχη) μέσα στον φούρνο.
Πλάθεται το ψωμί και αλευρώνεται. Με τη βοήθεια χαρτιού ψησίματος, μπαίνει στη ζεστή κατσαρόλα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά με καπάκι (στους 230°C).
Μετά αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα **20 λεπτά** στους **200 βαθμούς** μέχρι το Λιόψωμο να πάρει ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας (μείγμα): 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά (30’ με καπάκι + 20’ χωρίς)
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα
Επιπλέον Χρόνοι: 12 έως 24 ώρες (πρώτη ανύψωση) + 1-2 ώρες (δεύτερη ανύψωση).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει το Λιόψωμο σας πιο τραγανό, ψεκάστε τον φούρνο με λίγο νερό πριν βάλετε την κατσαρόλα. Δείτε και άλλες συνταγές για ψωμί.
Αν δεν έχετε μαντεμένια κατσαρόλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πυρίμαχη γάστρα με καπάκι. Εναλλακτικά, ψήστε το ψωμί σε ταψί και βάλτε ένα άλλο ταψί με νερό στον πάτο του φούρνου για υγρασία. Δοκιμάστε να προσθέσετε και τυρί φέτα στη ζύμη.
Το Λιόψωμο είναι ιδανικό για να συνοδεύσει σαλάτες ή να αντικαταστήσει το ψωμί στο τραπέζι. Δείτε ιδέες για γρήγορα ορεκτικά.
Σχετικές Συνταγές













