Τα ψητά μήλα και κυδώνια είναι ένα εκπληκτικό, αρωματικό επιδόρπιο που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα, προσφέροντας μια υπέροχη γλυκιά γεύση στο τέλος ενός γεύματος. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό και απλό τρόπο να εκμεταλλευτείς τα φθινοπωρινά φρούτα, δημιουργώντας ένα πιάτο που γεμίζει το σπίτι με ζεστές μυρωδιές κανέλας και γαρύφαλλου. Εγώ σου δείχνω πώς να τα ψήσεις σωστά, ώστε να μείνουν μαλακά και ζουμερά.


Υλικά για το Επιδόρπιο

  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 6 μεγάλα ξινά μήλα
  • Χυμός από μισό λεμόνι (για την κατσαρόλα)
  • 560 ml νερό
  • Μισό λεμόνι (για τον αποχρωματισμό)
  • 200 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

Εκτέλεση: Προετοιμασία και Προβράσιμο

Ξεκινάω βάζοντας τον χυμό από μισό λεμόνι και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Παράλληλα, στύβω το άλλο μισό λεμόνι σε μια δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Εκεί μέσα, βάζω τα κυδώνια και τα μήλα μόλις τα κόψω, για να μην αποχρωματιστούν.

Προετοιμάζω τα φρούτα μου ξεφλουδίζοντας, κόβοντας στα τέσσερα και αφαιρώντας τους πυρήνες. Κρατάω τους πυρήνες και τα κουκούτσια των κυδωνιών, γιατί θα χρειαστεί να τα προσθέσω στον χυμό, αφού βοηθούν τη σάλτσα να πήξει. Αραδιάζω τα κυδώνια στον πάτο της κατσαρόλας με το νερό και τον χυμό λεμονιού.

Προσθέτω τους πυρήνες και τα κουκούτσια, σκεπάζω την κατσαρόλα και τα βράζω σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Κατεβάζω τη φωτιά και αφαιρώ τα τέταρτα του κυδωνιού. Θα πρέπει να είναι ακόμα αρκετά σκληρά. Σουρώνω και κρατάω τον χυμό, ενώ πετάω τα κουκούτσια και τους πυρήνες.

Ψήσιμο των Φρούτων

Τώρα, τακτοποιώ τα μήλα στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτω από πάνω τα μερικώς ψημένα κυδώνια και ρίχνω την κρυσταλλική λευκή ζάχαρη, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο.

Ψήνω (ακάλυπτα) στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Τα μήλα θα μαλακώσουν και τα ψητά κυδώνια θα αποκτήσουν μια απαλή, χρυσαφένια κρούστα. Αφού ψηθούν, τα αφήνω να κρυώσουν. Η σάλτσα θα γίνει σαν χαλαρό ζελέ μόλις κρυώσει. Σερβίρω τα ψητά μήλα και κυδώνια χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά (Ψήσιμο) + 10 λεπτά (Προβράσιμο)

Συνολικός Χρόνος: 60 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τα Ψητά Κυδώνια

Το κόλπο με τους πυρήνες και τα κουκούτσια του κυδωνιού είναι σημαντικό: περιέχουν πηκτίνη που βοηθάει να πήξει φυσικά η σάλτσα.

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή χυμό πορτοκαλιού στο τέλος του ψησίματος για μια επιπλέον γευστική νότα.

Τα ψητά μήλα και κυδώνια ταιριάζουν τέλεια με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κουταλιά γιαούρτι.