Η μακαρονόπιτα είναι μια αυθεντική χωριάτικη συνταγή, ιδανική για τα οικογενειακά τραπέζια! Είναι πλούσια σε γεύση, με κρεμώδη γέμιση από μακαρόνια, γάλα, αυγά και τυριά, ενώ το μικρό μυστικό του γλάσου την κάνει λαμπερή και αφράτη! Χρησιμοποιώντας το μεγάλο ταψί της κουζίνας, είναι σίγουρο ότι θα χορτάσει όλη την οικογένεια.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Γέμιση:

  • 500 γρ. – Μακαρόνια (για παστίτσιο, βρασμένα)
  • 500 γρ. – Φέτα (θρυμματισμένη)
  • 800 ml – Γάλα
  • 4 – Αυγά (χτυπημένα)
  • 2 χούφτες – Παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί)
  • Λίγο – Αλάτι, Πιπέρι

Για το Στρώσιμο & Γλάσο:

  • 500 γρ. – Φύλλο κρούστας (το μισό πακέτο περίπου)
  • 200 ml – Γάλα
  • 1 – Αυγό
  • Λίγο – Λάδι (για το ταψί, τα φύλλα και το γλάσο)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία & Γέμιση:

Βράζετε τα μακαρόνια για 7 λεπτά (όχι πλήρως). Τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με λίγο λάδι (ή βούτυρο). Τα αφήνετε να κρυώσουν .

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ , ρίχνετε τα μακαρόνια , τα 800 ml γάλα , τα 4 χτυπημένα αυγά , αλάτι και πιπέρι , τη φέτα τριμμένη και την παρμεζάνα .

Ανακατεύετε όλα τα υλικά απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Β. Στρώσιμο & Γλάσο:

Λαδώνετε ελαφρά το μεγάλο ταψί της κουζίνας.

Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας σταυρωτά, λαδώνοντας ελαφρά το καθένα με πινέλο.

Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.

Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα , λαδώνοντας και αυτά ενδιάμεσα.

Με ένα μαχαίρι , κάνετε μερικές μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της πίτας.

Γ. Ψήσιμο:

Για το γλάσο (το μυστικό): Σε ένα μπολ , χτυπάτε το 1 αυγό με τα 200 ml γάλα και λίγο λάδι .

Περιχύνετε την πίτα με το γλάσο . Αφήνετε την πίτα να ” τραβήξει ” το γλάσο για 15 λεπτά (προαιρετικά, αλλά συνιστάται).

Ψήνετε για περίπου 40 λεπτά , ή μέχρι η πίτα να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα .

Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψετε και σερβίρετε.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ανάπαυσης (Γλάσο): 15 λεπτά (προαιρετικά)

Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά (στους 180°C)


Χρήσιμα Tips

Το Μυστικό της Πεθεράς για Γλασερή Μακαρονόπιτα

Μακαρόνια: Είναι σημαντικό τα μακαρόνια να είναι ελαφρώς άψητα (7 λεπτά), γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται μέσα στο γάλα. Έτσι, δεν λασπώνουν και δεν διαλύονται .

Γλάσο: Το γλάσο με το αυγό και το γάλα είναι το μυστικό της συνταγής! Βοηθάει να φουσκώσει η πίτα, να γλασαριστεί η επιφάνεια και να γίνει πιο αφράτη η γέμιση. Το προαιρετικό τραβήγμα του γλάσου (15 λεπτά) δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Τραγανή Πίτα: Αν προτιμάτε πιο τραγανή πίτα, μειώστε την ποσότητα του γάλακτος στη γέμιση στα 600 ml .

Τυριά: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριά με ό,τι σας αρέσει , αρκεί να υπάρχει ένα σκληρό, αλμυρό τυρί (π.χ., κεφαλοτύρι, γραβιέρα).

Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


 

Σχετικές Συνταγές 

Παστίτσιο Χωρίς Μπεσαμέλ (Με Αυγά)

Παραδοσιακή Χωριάτικη Τυρόπιτα

Μακαρονάδα Φούρνου (Σουφλέ)