Μαρμελάδα “Τρίλεπτη”: λίγη ζάχαρη, λίγος κόπος και πηχτή, σαν μαρμελάδα. Η πιο νόστιμη μαρμελάδα
Αυτή η μαρμελάδα παρασκευάζεται γρήγορα, κυριολεκτικά σε λίγα λεπτά, διατηρώντας τη μέγιστη ποσότητα χρήσιμων βιταμινών. Μπορεί να παρασκευαστεί από ένα είδος μούρων ή φρούτων, αλλά σήμερα έχουμε μια ποικιλία.

Υλικά:

1 κιλό βατόμουρα
1 κιλό φραμπουάζ (μύρτιλλα)
1.1 κιλό φραγκοστάφυλα (εγώ χρησιμοποιώ κατεψυγμένα)
1,5 κιλό ζάχαρη
75 γρ πηκτίνη σε σκόνη (πηκτωματοποιητής) για μαρμελάδες

Εκτέλεση:

Προετοιμασία φρούτων:
Τα βατόμουρα και τα φραμπουάζ τα πολτοποιώ ελαφρά. Αν θέλετε τελείως λεία μαρμελάδα χωρίς κομμάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ.
Αν τα φραγκοστάφυλα είναι κατεψυγμένα, τα βάζω σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα πολτοποιώ κι αυτά ελαφρά.

Προετοιμασία του ζελέ:
Για κάθε 25 γρ πηκτινης, προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (άρα σύνολο 6 κουταλιές της σούπας). Αυτή η ζάχαρη είναι από τη συνολική ποσότητα που αναφέρεται στα υλικά. Ανακατεύω καλά.

Μαγείρεμα της μαρμελάδας:
Ενώνω όλα τα πολτοποιημένα φρούτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αν τα φρούτα είναι φρέσκα, δεν χρειάζεται να τα ζεστάνω εκ των προτέρων.
Προσθέτω στα φρούτα την πηκτινη με τη ζάχαρη που ετοίμασα πριν.
Ανακατεύω καλά και φέρνω το μείγμα σε βρασμό. Όσο ζεσταίνεται, αν δω μεγάλα κομμάτια φρούτου, μπορώ να τα πολτοποιήσω λίγο ακόμα με ένα εργαλείο.
Μόλις η μαρμελάδα αρχίσει να βράζει, αρχίζω να προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά, λίγη-λίγη, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί πιο εύκολα. Για 3 κιλά φρούτων, χρησιμοποιώ 1,5 κιλό ζάχαρη.
Ξαναφέρνω το μείγμα σε δυνατό βρασμό, χαμηλώνω τη φωτιά και το βράζω ακριβώς 3 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αποθήκευση:
Μοιράζω τη μαρμελάδα σε στεγνά και καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνω σφιχτά με τα καπάκια τους.
Τα αφήνω στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν εντελώς και μετά τα αποθηκεύω σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Γιατί χρησιμοποιώ πηκτίνη

Ο πηκτωματοποιητής είναι μια φυτική ουσία που μου επιτρέπει να μειώσω τον χρόνο βρασμού της μαρμελάδας. Χάρη σε αυτόν, η μαρμελάδα μου διατηρεί το φυσικό άρωμα, τη γεύση και το χρώμα των φρούτων και διατηρείται τέλεια για αρκετά χρόνια.

Καλή επιτυχία

ΠΗΓΗ