Οι Μελιτζάνες ογκρατέν με κιμά είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κιμά με τη φρεσκάδα της μελιτζάνας, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σας. Είναι μια ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν ένα γεύμα με χαμηλούς υδατάνθρακες, χωρίς όμως να στερούνται τη γεύση. Εγώ τις φτιάχνω πάντα όταν θέλω κάτι γρήγορο, υγιεινό και πεντανόστιμο!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζάνες ογκρατεν με κιμά

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πιάτο που είναι πραγματικά όνειρο, ειδικά αν προσέχετε τη διατροφή σας, αλλά θέλετε να απολαύσετε κάτι νόστιμο και χορταστικό: τις Μελιτζάνες ογκρατεν με κιμά! Αυτό το φαγητό είναι ένα γευστικό κυρίως πιάτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που θα σας αφήσει πλήρως ικανοποιημένες. Εγώ τις φτιάχνω συχνά και είναι τέλειες είτε σαν ένα ελαφρύ γεύμα είτε συνοδευτικές με ρύζι για ένα πιο πλήρες τραπέζι!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτές τις υπέροχες Μελιτζάνες ογκρατέν με κιμά (για 4 μερίδες) θα χρειαστούμε:
Για τις ψητές μελιτζάνες:
- 3 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1,2 εκ.
- Ελαιόλαδο (αρκετό για άλειμμα)
- Αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά:
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 4 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- 1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι (μπούκοβο)
- 100 ml λευκό κρασί (ξηρό)
- 3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι & Πιπέρι (κατά βούληση)
Για το γαρνίρισμα:
- 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- Τριμμένη παρμεζάνα (κατά βούληση)
- Φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτές τις λαχταριστές Μελιτζάνες ογκρατέν με κιμά:
Ετοιμάζω τη σάλτσα κιμά (γέμιση):
- Ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι.
- Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με μία πρέζα αλάτι και τα μαγειρεύω μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Συνεχίζω το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν.
- Προσθέτω τον κιμά στα κρεμμύδια και μαγειρεύω μέχρι να μην είναι πλέον ροζ.
- Σβήνω με το λευκό κρασί και μαγειρεύω μέχρι το κρασί να μειωθεί στο μισό.
- Προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύω για μόλις 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
- Στη συνέχεια, προσθέτω τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη, την πάπρικα και τις νιφάδες τσίλι (μπούκοβο).
- Ανακατεύω και προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Σιγοβράζω τη σάλτσα χωρίς καπάκι για 30 λεπτά, για να δέσει και να πήξει.
- Αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλατοπιπερώνω κατά βούληση.
Ψήνω τις μελιτζάνες:
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Αλείφω τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζω με αλάτι.
- Στο προετοιμασμένο ταψί μου, τοποθετώ τις φέτες μελιτζάνας σε μία μόνο στρώση.
- Ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Συναρμολογώ τις Μελιτζάνες ογκρατέν:
- Χαμηλώνω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
- Σε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο πυρέξ (ή ταψί), τοποθετώ μία στρώση από τις ψημένες μελιτζάνες, φροντίζοντας να γεμίσω τυχόν κενά ανάμεσά τους.
- Απλώνω τη γέμιση του κιμά πάνω από τη στρώση μελιτζάνας.
- Ολοκληρώνω με μία τελευταία στρώση από φέτες μελιτζάνας, οι οποίες να επικαλύπτονται ελαφρώς η μία από την άλλη.
- Γαρνίρω τις μελιτζάνες με την τριμμένη μοτσαρέλα, την τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ολοκληρώνω το ψήσιμο:
- Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει όμορφα από πάνω.
- Βγάζω τις Μελιτζάνες ογκρατέν με κιμά από τον φούρνο και γαρνίρω με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν τη σερβίρω.
Η Συνταγή είναι από το Lolly's Kitchen