Οι Μελιτζάνες Σαγανάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα και είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αναδείξουμε αυτό το ευέλικτο λαχανικό. Η μελιτζάνα είναι πλούσια και ο πολτός της απορροφά όλα τα αρώματα, τις σάλτσες και τα μπαχαρικά, κάνοντας κάθε μπουκιά μια μοναδική εμπειρία. Είναι μια συνταγή που εγώ προσωπικά λατρεύω να φτιάχνω το καλοκαίρι, όταν οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους.


Υλικά για τις Μελιτζάνες Σαγανάκι

  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο (όσο επιθυμείτε)
  • 250 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας (κατά προτίμηση)
  • Θυμάρι
  • Βασιλικός
  • 100 γρ. φέτα
  • 70 γρ. κεφαλοτύρι

Εκτέλεση της Συνταγής

Αλατίζω τις φέτες από τις μελιτζάνες και τις τοποθετώ πάνω σε απορροφητικό χαρτί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Μετά από 15 λεπτά, τις σκουπίζω καλά για να φύγει η υγρασία και είναι έτοιμες για να σοταριστούν.

Σε ένα τηγάνι προσθέτω ελαιόλαδο και σοτάρω τις μελιτζάνες σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Μόλις σοταριστούν, τις αποσύρω σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτω το σκόρδο για να μυρίσει.

Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας και το θυμάρι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κλείνω τη φωτιά, προσθέτω τις μελιτζάνες και ρίχνω τον βασιλικό και τα τυριά. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τις Μελιτζάνες Σαγανάκι

Για να μην απορροφήσουν οι μελιτζάνες πολύ λάδι κατά το σοτάρισμα, είναι πολύ σημαντικό να τις αλατίσετε και να τις αφήσετε να βγάλουν τα υγρά τους, πριν τις στεγνώσετε καλά με χαρτί κουζίνας.

Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά στη σάλτσα, όπως πιπεριές, για να κάνετε το πιάτο ακόμα πιο πλούσιο.

Το βασιλικό και το θυμάρι είναι απαραίτητα για να δώσουν το χαρακτηριστικό μεσογειακό άρωμα σε αυτές τις μελιτζάνες σαγανάκι.

Η Συνταγή είναι της Sfakianou Pela-Dimitris