Οι Μελιτζάνες στο Φούρνο με Παρμεζάνα, ή αλλιώς Parmigiana di melanzane, είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση, φέρνοντας την ατμόσφαιρα της ιταλικής trattoria στο σπίτι μας. Εγώ έχω δοκιμάσει πολλές εκδοχές, αλλά αυτή η συνταγή με τα πολλά τυριά και την πλούσια σάλτσα είναι η αγαπημένη μου.
Υλικά για τις Μελιτζάνες στο Φούρνο
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 φλιτζάνι ή περισσότερο απλό αλεύρι
- Αλατοπίπερο
- 3 αυγά, χτυπημένα
- Λάδι για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σάλτσα και τη σύνθεση
- 2 φλιτζάνια παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
- 2 μεγάλες μπάλες μοτσαρέλα
- 1/2 φλιτζάνι τυρί προβολόνε, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κονσέρβες ντομάτες κονκασέ
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φρυγανισμένο ψωμί του τοστ (προαιρετικά)
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση της Συνταγής
Πρώτα, πλένω και στεγνώνω καλά τις μελιτζάνες μου. Κόβω και τις δύο άκρες και μετά τις κόβω σε δίσκους πάχους περίπου 1/2 εκατοστού. Πασπαλίζω και τις δύο πλευρές με λίγο αλάτι. Ετοιμάζω το αλεύρι μου σε ένα πιάτο και χτυπάω τα αυγά μου σε ένα μπολ. Προσθέτω αλατοπίπερο στα αυγά και, αν θέλω, λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Τώρα ξεκινάω το τηγάνισμα. Ζεσταίνω αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμο, παίρνω την πρώτη φέτα μελιτζάνας, την αλευρώνω, τη βουτάω στο μείγμα των αυγών και μετά την τοποθετώ κατευθείαν στο τηγάνι. Τις γυρίζω όταν είναι έτοιμες και τις βγάζω όταν ροδίσουν. Τις στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας. Εάν προτιμάτε να τις ψήσετε, απλά ετοιμάστε τις όπως παραπάνω, βάλτε τις σε ταψί, ψεκάστε με λίγο λάδι και βάλτε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου δέκα λεπτά. Αφαιρώ μόλις ροδίσουν. Τις αφήνω να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια, ετοιμάζω τη σάλτσα μου. Σε ένα τηγάνι προσθέτω το ελαιόλαδο και το σκόρδο και αρχίζω να τα ζεσταίνω. Ανακατεύω τις ντομάτες κονκασέ και τις προσθέτω στο τηγάνι. Προσθέτω μερικά φύλλα βασιλικού κομμένα με το χέρι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω να πάρει βράση και μετά σιγοβράζω για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο ταψί, ξεκινάω να στρώνω. Προσθέτω λίγη σάλτσα στον πάτο και στη συνέχεια στρώνω τις φέτες μελιτζάνας που τηγάνισα ή έψησα νωρίτερα. Προσθέτω μια στρώση από τη σάλτσα ντομάτας. Στη συνέχεια, πασπαλίζω με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα, λίγη μοτσαρέλα και λίγο προβολόνε. Τώρα προσθέτω λίγο φρυγανισμένο ψωμί σε κύβους (προαιρετικό).
Συνεχίζω τις στρώσεις με την ίδια μέθοδο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρώμα. Μόλις κρυώσει για λίγα λεπτά, σερβίρω με φρέσκα φύλλα βασιλικού από πάνω!
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά (τηγάνισμα) + 30 λεπτά (σάλτσα) + 30 λεπτά (ψήσιμο)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τις Μελιτζάνες με Παρμεζάνα
Για πιο υγιεινή εκδοχή, αντί να τηγανίσετε τις μελιτζάνες, μπορείτε να τις ψήσετε στον φούρνο. Θα είναι εξίσου νόστιμες!
Η σάλτσα ντομάτας είναι το Α και το Ω σε αυτό το πιάτο, οπότε μην βιαστείτε να τη βγάλετε από τη φωτιά. Όσο πιο πολύ σιγοβράσει, τόσο πιο πλούσια γεύση θα έχει.
Το προβολόνε δίνει μια υπέροχη, αλμυρή γεύση που συμπληρώνει τέλεια τις μελιτζάνες με παρμεζάνα.
ΠΗΓΗ: Cooking With Uncle Rob










