Μοσχοβολάει Μελιτζανόπιτα όλο το τετράγωνο όταν την ψήνω, και είναι τόσο τραγανή απ’ έξω και ζουμερή μέσα. Θα σας δείξω πώς την φτιάχνουμε , είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
H συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Υλικά
2 ποτήρια νερό χλιαρό
2 κσ ξύδι
2 κγλ αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
7 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
Γέμιση
χυμός ντομάτας
φέτα 500 γρ
μελιτζάνες 6 μέτριες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια και τηγανισμένες
Υλικά
για τη ζύμη (περίπου 6 ρολάκια ή μια μεγάλη απλωτή πίτα):
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού αλάτι (λεπτό)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Περίπου 7 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 750-800 γρ.)
για τη γέμιση:
6 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια (κυβάκια) και τηγανισμένες (ή ψημένες)
500 γραμμάρια φέτα, τριμμένη ή κομμένη σε κομματάκια
Χυμός ντομάτας (αρκετός για να καλύψει τις μελιτζάνες)
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνω το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να έχω μια ελαστική, μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Συνήθως παίρνει 7-8 ποτήρια, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο, ανάλογα το αλεύρι.
Μόλις η ζύμη μου είναι έτοιμη, την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για 15-30 λεπτά.
Για τη γέμιση:
Έχω ήδη κόψει τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις έχω τηγανίσει (ή ψήσει στο φούρνο αν θέλω πιο ελαφριά).
Ετοιμάζω το ταψί: Λαδώνω καλά το ταψί που θα χρησιμοποιήσω. Εγώ συνήθως φτιάχνω ρολάκια, οπότε λαδώνω ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
Ανοίγω τα φύλλα:
Πασπαλίζω τον πάγκο μου με λίγο αλεύρι. Παίρνω τη ζύμη και την κάνω μπαστούνι. Κόβω 6 κομμάτια (αν θέλω 6 ρολάκια). Αν θα την κάνω απλωτή πίτα, κόβω 4 κομμάτια (2 για κάτω, 2 για πάνω). Κάνω τα κομμάτια μπαλάκια και τα σκεπάζω με μια πετσέτα για να μην ξεραίνονται.
Παίρνω ένα-ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Γεμίζω και τυλίγω:
Αφού ανοίξω το πρώτο φύλλο, το λαδώνω καλά με ένα πινέλο. Στο μεγαλύτερο μέρος του φύλλου, κοντά στην άκρη, βάζω μια γενναιόδωρη ποσότητα από τις τηγανισμένες μελιτζάνες. Πάνω από τις μελιτζάνες βάζω κομμάτια φέτας και περιχύνω με λίγο χυμό ντομάτας.
Κλείνω τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και μετά αρχίζω να ρολάρω προσεκτικά το φύλλο, δημιουργώντας ένα μακρύ ρολό (μπαστούνι).
Τοποθετώ το ρολό στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για όλα τα φύλλα και τις γεμίσεις, τοποθετώντας τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψήσιμο:
Μόλις τελειώσω με όλα τα ρολάκια, τα λαδώνω καλά από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το λάδι δεν το λυπόμαστε για να γίνει τραγανό το φύλλο!
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Ψήνω για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό το φύλλο.
Μόλις βγει από τον φούρνο, μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Είναι ιδανική για να την πάρετε και σε εκδρομές ή στην παραλία.