Η Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο είναι μια πραγματική αποκάλυψη! Ο συνδυασμός των λαχανικών, της φέτας και του αφράτου χυλού δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που είναι τόσο νόστιμο όσο και μια παραδοσιακή πίτα, αλλά με πολύ λιγότερο κόπο. Είναι ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν τρελαίνονται για τις μελιτζάνες.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο
Ενα πεντανόστιμο και διαφορετικό φαγητό που θυμίζει πίτα αλλά δεν είναι: την Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο. Είναι η ιδανική συνταγή για όλους εσάς που θέλετε να φτιάξετε κάτι γρήγορο και εύκολο, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε φύλλο. Εγώ την προτιμώ για το οικογενειακό τραπέζι γιατί είναι χορταστική και γεμάτη γεύση.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τα λαχανικά:
- 3 Μελιτζάνες (σε κύβους)
- 2 Κόκκινες πιπεριές (σε κύβους)
- 1 μεγάλο Ξερό κρεμμύδι (σε κύβους)
- Λίγο Ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)
- Μπούκο Ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Άνηθος και δυόσμος (αν θέλουμε)
- Αλάτι και πιπέρι
Για τον χυλό:
- 150 γρ. Ηλιέλαιο
- 300 γρ. Φρέσκο γάλα
- 4 Αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
- 400 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. Φέτα (θρυμματισμένη)
Instructions
Κόβετε σε κύβους τις μελιτζάνες, τις κόκκινες πιπεριές και ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι. Τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε σχαροτήγανο μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε όλα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτετε ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο (αν θέλετε), αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα άλλο μπολ, ετοιμάζετε έναν χυλό ανακατεύοντας ηλιέλαιο, φρέσκο γάλα, αυγά, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ. Μόλις ο χυλός είναι έτοιμος, συμπληρώνετε τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με τα ψητά λαχανικά.
Σε ένα μέτριο ταψί, τοποθετείτε λαδόκολλα, ρίχνετε το μείγμα και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Η Συνταγή είναι της κας Εφη Αγραπιδη
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Λαχανικά: Αν δεν έχετε σχαροτήγανο, μπορείτε να ψήσετε τα λαχανικά σε ένα ταψί στον φούρνο, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.
- Χυλός: Μην ανακατέψετε υπερβολικά τον χυλό, απλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, για να παραμείνει αφράτος.
- Φέτα: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί μαζί με τη φέτα για πιο πλούσια γεύση.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε την πίτα ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο, ώστε να απολαύσετε την τραγανή κρούστα της.










