Όσο γλυκό κι αν έχετε φάει, δεν μπορείτε να μην δοκιμάσετε αυτό το Ραβανί. Είναι μια κλασική συνταγή από το τετράδιο της μητέρας μου, που αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής το 1966, και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Η απλότητα των υλικών σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση του, το κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά. Ακολουθήστε τη συνταγή και θα φτιάξετε ένα ραβανί αφράτο και μοναδικό.
Υλικά για το Ραβανί
- 3 αυγά (μεγέθους Μ)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (χωρητικότητας 200 ml)
- 1 βανίλια ζάχαρης
- 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
- 1/2 κούπα + 2 κουταλιές της σούπας λευκό αλεύρι
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- Λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Υλικά για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1,5 φλιτζάνι νερό
- 1 βανίλια
Εκτέλεση της Συνταγής
Στο τετράδιο της μητέρας μου, το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσω το σιρόπι. Και το σιρόπιασμα γίνεται πάντα με κρύο σιρόπι. Παραμένω λοιπόν στην κλασική συνταγή. Ετοίμασα το σιρόπι από το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα έβρασα για πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μόλις έδεσε το σιρόπι, το κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Για το κέικ! Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω το σιμιγδάλι και στη συνέχεια το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τα χτυπάω όλα καλά. Λαδώνω ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ. Αν θέλετε όλα τα κομμάτια να είναι παραλληλόγραμμα, χρησιμοποιήστε ένα ταψί με κατάλληλες διαστάσεις. Αδειάζω το μείγμα στο καλά λαδωμένο ταψί. Το μείγμα είναι πιο πηχτό από το κουρκούτι για κέικ, οπότε το απλώνω ανακινώντας σε όλο τον πάτο του ταψιού.
Ψήνω στους 180°C μέχρι να ψηθεί, περίπου 25 λεπτά. Εξαρτάται από τον φούρνο σας, γι’ αυτό παρακολουθώ τη διαδικασία ψησίματος.
Μόλις βγάλω το ζεστό ραβανί από τον φούρνο, το κόβω αμέσως σε κομμάτια και περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Σκεπάζω με μια πετσέτα για να απορροφήσουν τα υγρά. Στο σερβίρισμα, γαρνίρω με νιφάδες καρύδας.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Χρόνος αναμονής για το σιρόπι να κρυώσει
Χρήσιμα Tips για το Ραβανί
Το μυστικό για να απορροφήσει το σιρόπι το γλυκό είναι το ραβανί να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο, ή το αντίστροφο.
Ελέγξτε αν είναι ψημένο το γλυκό βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
Η καρύδα πάνω από το ραβανί δίνει μια υπέροχη γεύση και υφή. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και μέσα στο μείγμα, αν σας αρέσει.

Σας εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ!








